افت فشار یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای انواع کمپرسور اتفاق بیافتد. زمانیکه فشار هوای فشرده خروجی از کمپرسور نسبت به قبل کاهش پیدا کند در واقع کمپرسور افت فشار پیدا کرده است. احتمال افت فشار در فصل زمستان که دمای هوا کاهش پیدا می کند بیشتر است.
اختلاف فشار خروجی از کمپرسور تا نقطه مصرف باید کمتر از 10% باشد این میزان افت فشار طبیعی است ولی زمانیکه اختلاف فشار بیشتر از 10% شود باعث کاهش کارایی کمپرسور باد و افزایش مصرف انرژی می شود.
افت فشار کمپرسور چه مشکلاتی را ایجاد می کند
افت فشار در کمپرسور هوا می تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند که در جدول زیر به بررسی 3 مورد از مهترین مشکلات می پردازیم.
کاهش راندمان کمپرسور | افت فشار باعث می شود که کمپرسور برای تولید همان میزان هوای فشرده قبلی خود بیشتر کار کند و نمی تواند هوای فشرده مورد نیاز تجهیزات و ماشین آلات را تامین کند این امر موجب کاهش راندمان و کارایی کمپرسور می شود . |
افزایش استهلاک و خرابی | کمپرسور باید برای جبران افت فشاری که بوجود آمده مدت زمان بیشتری کار کند که باعث می شود دمای کمپرسور حین کار به شدت بالا رود و دستگاه داغ کند این گرمای زیاد باعث استهلاک و خرابی قطعات کمپرسور می شود |
افزایش مصرف انرژی | کمپرسورها برای فشرده سازی هوا نیاز به نیروی برق، سوخت بنزین و یا گازوئیل دارند زمانیکه دستگاه افت فشار دارد باید بیشتر و سخت کار کند که طبیعتا مصرف انرژی را بالا می برد. |
تا اینجا به صورت خلاصه 3 مورد از مهمترین مشکلات افت فشار کمپرسور را بررسی کردیم حال به توضیح دقیق تر و جزیی تری از این موارد می پردازیم.
مورد اول: کاهش راندمان کمپرسور باد
افت فشار ممکن است در بخش ورودی و یا خروجی کمپرسور ایجاد شود. اگر افت فشار در قسمت ورودی کمپرسور باد رخ دهد باعث می شود که هوای کمتری مکش کند و در حین فرایند فشرده سازی دچار مشکل شود و چون نمی تواند حجم مشخصی از هوا را جابه جا کند مجبور است برای جبران این مشکل بیشتر و سخت تر کار کند.
به همین علت و همانطور که در مقاله بالا رفتن دمای کمپرسور اسکرو گفتیم دمای کمپرسور بیش از حد بالا می رود و آسیب جدی به قطعات کمپرسور هوا وارد می شود و ممکن است دستگاه به طور ناگهانی خاموش شود. از طرفی افت فشار باعث افزایش اصطکاک در اجزای داخلی واحد هواساز کمپرسور از جمله سیلندر و پیستون و یاتاقان ها می شود.
در صورتیکه این افت فشار در بخش خروجی کمپرسور باد اتفاق بیافتد به علت اینکه کمپرسور مثل قبل نمی تواند هوای فشرده را به فشار مورد نظر برساند باعث اتلاف انرژی و کاهش عمر مفید کمپرسور می شود.
مورد دوم: افزایش استهلاک و خرابی
از دیگر مشکلاتی که افت فشار برای کمپرسور باد ایجاد می کند این است که که مقدار زیادی از فشار هوای فشرده در طی مسیر از کمپرسور تا تجهیزات و ماشین آلات مصرف کننده کاهش پیدا کند و کاربر مجبور است تنظیمات فشار کمپرسور را تغییر دهد و روی فشار بالاتری تنظیم کند این فشار بیش از حد بر روی قطعات کمپرسور باعث خوردگی، سایش و اصطحکاک آنها شده از طرفی هم این افزایش فشار نه تنها مصرف برق را بالا می برد بلکه هزینه های مربوط به تعمیرات دستگاه را افزایش می دهد.
مورد سوم: افزایش مصرف انرژی
زمانیکه افت فشار کمپرسور اتفاق می افتد عموما به جای شناسایی علت ایجاد افت فشار و برطرف کردن مشکل به اشتباه راهکارهای غیر اصولی انجام می دهند. به عنوان مثال برای جبران کاهش دبی یا حجم هوای فشرده تولید شده از کمپرسور، اقدام به تهیه و خرید کمپرسور باد صنعتی جدید با ظرفیت بالاتری می کنند که این کار هم مصرف انرژی و هم هزینه های مالی را زیاد می کند.
علت افت فشار کمپرسور هوا
افت فشار در کمپرسور به دو علت اصلی اتفاق می افتد، وجود انسداد یا نشتی در سیستم هوای فشرده می باشد. این انسدادها و نشتی ها به شکل های مختلفی در سیستم بروز می کند که در جدول زیر به بررسی 5 علت افت فشار کمپرسور می پردازیم.
فیلتر هوا کثیف و مسدود | هوای محیط به طور طبیعی حاوی ذرات آلوده و گرد و غبار است این ذرات توسط فیلتر هوا گرفته می شود تا هوای تمیزی وارد کمپرسور شود. زمانیکه فیلتر هوا اشباع شود جریان هوای ورودی به کمپرسور کمتر می شود در نتیجه کمپرسور نمی تواند به درستی فرایند فشرده سازی هوا را انجام دهد که باعث می شود فشار خروجی کاهش پیدا کند. |
کثیف شدن سطح اینترکولر | اینتر کولر یک مبدل حرارتی است که وظیفه کاهش دمای هوای فشرده را دارد. اگر سطح اینتر کولر کثیف شده باشد نمی تواند به درستی عملیات خنک کاری هوای فشرده را انجام بدهد در نتیجه کمپرسور داغ می کند و افت فشار اتفاق می افتد. |
تنظیمات اشتباه رگلاتور | رگلاتور وظیفه کنترل فشار هوای خروجی را دارد. اگر رگلاتور به اشتباه روی فشار پایینی تنظیم شده باشد باعث می شود که ابزارآلات پنوماتیکی فشار کافی دریافت نکنند و به همین علت دچار افت فشار می شوند. |
کمبود روغن | روغن وطیفه روانکاری و آب بندی قطعات متحرک کمپرسور باد را دارد در صورتیکه میزان روغن کافی نباشد نشتی هوا بین قطعات بوجود می آید از طرف دیگر قطعات به درستی آب بندی نمی شوند و نشتی هوا ایجاد می شود که خود منجر به افت فشار می شود. |
طراحی ناکارآمد خطوط انتقال هوا | از عوامل افت فشار در خطوط انتقال می توان به قطر نامناسب لوله ها، زانویی های زیاد، شلینگ های کم قطر و بلند، زنگ زدگی لوله ها و نشت در لوله ها اشاره کرد. |
تا اینجا به صورت خلاصه 5 علت از مهمترین دلالیل ایجاد افت فشار کمپرسور را بررسی کردیم حال به توضیح دقیق تر و جزیی تری از این علت ها می پردازیم.
علت اول: فیلتر هوا کثیف و مسدود
اولین و رایج ترین علت افت فشار کمپرسور می توان به فیلتر هوا ورودی اشاره کرد که به مرور زمان از آلودگی ها و ذرات معلق و گرد و غبار موجود در هوا اشباع شده است.
فیلتر هوا کثیف حجم هوای ورودی به کمپرسور را کاهش می دهد و در نتیجه فشار بر روی کمپرسور زیاد می شود تا بتواند کمبود هوا اتفاق افتاده را جبران کند به همین منظور بایستی کمپرسور باد بیشتر از قبل کار کند در نهایت شاهد افت فشار در خروجی هوا می شویم.
- راهکار اول: به صورت منظم و دوره ای فیلترها را چک کنید در صورت نیاز با باد گرفتن اقدام به تمیز نمودن آنها کنید در صورت خرابی و فرسودگی با یک فیلتر هوای جدید جایگزین کنید.
- راهکار دوم: تمام فیلترهایی که در خطوط توزیع هستند را به دقت بازرسی کنید در صورتی که عاملی باعث محدود شدن جریان هوا وجود دارد اقدام به رفع مشکل کنید.
- راهکار سوم: ممکن است نشتی هوا از اتصالات فیلترها باشد بنابراین اتصالات فیلترها بازبینی کنید و از مححکم بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
- راهکار چهارم: برای اینکه بدانید افت فشار کمپرسور از فیلتر هوا هست یا خیر! می توانید یکبار فیلتر هوا را باز کنید ببیند آیا کمپرسور با زهم افت فشار دارد یا خیر؟ اگر کمپرسور باد شما افت فشار نداشت مشخص می شود ایراد از فیلتر هوای ورودی است.
پیش از معرفی یکی دیگر از موارد مهم و تاثیر گذار در افت فشار کمپرسور از شما دعوت می کنیم به مقاله تعمیر کمپرسور باد هم سر بزنید.
علت دوم: کثیف شدن سطح اینتر کولر
اگر کمپرسور باد شما مجهز به اینتر کولر باشد می تواند علت بوجود آمدن افت فشار در سیستم باشد. اینتر کولر وظیفه کاهش دما هوای فشرده کمپرسور را دارد. از انجاییکه اینترکولر در مجاورت هوا هست این احتمال می رود که سطح اینترکولر را خاک گرفته باشد.
به همین علت اینتر کولر نمی تواند به درستی دمای هوای فشرده را کم کند در نتیجه کمپرسور داغ می کند که در اثر این حرارات بالا قطعات کمپرسور آسیب می بینند و از طرفی هم این گازها تراکم خود را از دست می دهند که نتیجه آن افت فشار کمپرسور می شود.
دو مدل اینترکولر داریم یک مدل سیستم خنک سازی آن بوسیله هوا به هوا هست یعنی هوای فشرده کمپرسور در مجاورت هوای خنک قرار می گیرد و کاهش دما پیدا میکند این مدل اینترکولر ارزان تر و ساده تر است.
مدل دیگری هم اینتر کولر آب به هوا هست که هوای فشرده را بوسیله آب خنک می کند که نسبت به مدل قبلی گران تر است ولی فضای کمتری هم اشغال می کند.
- راهکار اول: بصورت دوره ای منظم اینتر کولر را بازرسی کنید و از تمیز بودن سطح اینترکولر اطمینان حاصل کنید در صورت آلودگی اقدام به تمیز کردن آن کنید چرا که هر گونه آلودگی و یا انسداد باعث اختلال در سیستم عملکردی اینترکولر شود . هر چه دمای هوا بالاتر باشد چگالی آن کمتر می شود به همین علت واحد هواساز کمپرسور حجم کمتری از هوا را فشرده می کند. سالم بودن اینترکولر و تمیز بودن سطح آن اطمینان حاصل کنید.
- راهکار دوم: بازرسی دوره ای از فن و دمنده های کمپرسور
- راهکار سوم: حتما از فیلتر هوا سالم و با کیفیت برای کمپرسور استفاده کنید تا مانع ورود آلودگی هوا و ذرات مضر به اینتر کولر باشد
پیش از معرفی یکی دیگر علت افت فشار در کمپرسور از شما دعوت می کنیم به مقاله بهترین کمپرسور باد نقاشی هم سر بزنید.
علت سوم: تنظیمات اشتباه رگلاتور
رگلاتور وظیفه تنظیم فشار کمپرسور را دارد این قطعه به صورت غیر مستقیم می تواند باعث افت فشار کمپرسور شود. بوسیله رگلاتور می توانید به راحتی فشار هوای خروجی کمپرسور را بر حسب نیاز خود تنظیم کنید. زمانیکه رگلاتور را روی فشار دلخواه تنطیم کردید این اطمینان برای شما هست که فشار باری خروجی کمپرسور در زمان نوسانات ناگهانی همچنان ثابت هست. در صورت نقص یا عدم آب بندی صحیح رگالاتور ممکن است نشتی هوا صورت گیرد که این نشتی هوا موجب افت فشار کمپرسور می شود.
در صورت عدم تنظیم صحیح رگلاتور افت فشار بوجود می آید به عنوان مثال رگلاتور روی 8 بار تنظیم شده است و فشار کاری ماشین آلات و تجهیزات شما به 10 بار نیاز داشته باشد افت فشار اتفاق می افتد. از طرفی نباید فشار رگلاتور بیشتر از فشار مورد نیاز ماشین آلات و تجهیزات باشد چرا که باعث آسیب به دستگاه های پنوماتیکی می شود.
- راهکار اول: از شلنگ و اتصال مناسبی برای رگلاتور استفاده کنید تا مطمئن شوید هیچ گونه نشتی هوا رخ نمی دهد.
- راهکار دوم: فشار باری ماشین آلات و تجهیزات را به درستی محاسبه کنید تا براساس آن بتوانید رگلاتور را روی فشار مورد نیاز تنظیم کنید.
- راهکار سوم: حتما از رگلاتور با کیفیت و استاندارد برای کمپرسور استفاده شده باشد در صورتیکه رگلاتور متفرقه باشد اقدام به تعویض نمودن آن کنید.
علت چهارم: کمبود روغن
از دیگر دلالیل افت فشار کمپرسور می توان به کمبود روغن و یا استفاده از روغن نامناسب اشاره کرد. حتما برای کمپرسور پیستونی از روغن VDL100 و برای کمپرسور اسکرو از VDL68 استفاده کنید.
همانطور که در مقاله بهترین روغن برای پمپ باد گفتیم در صورت استفاده از روغن متفرقه روانکاری قطعات متحرک کمپرسور به درستی انجام نمی شود و از طرفی روغن های متفرقه توانایی تحمل دمای بالا را ندارند به همین علت نمی توانند به درستی قطعات را خنک کنند و گرمای بالا در سیستم موجب انبساط هوا و کاهش فشار خروجی از کمپرسور می شود.
از طرفی روغن نقش آب بندی بین قطعات متحرک کمپرسور را دارد تا از نشتی هوا جلوگیری کند در صورت استفاده از روغن بی کیفیت آب بندی به درستی صورت نمی گیرد و در نتیجه افت فشار خواهید داشت.
- راهکار اول: حتما از روغن مناسب و با کیفیت استفاده کنید.
- راهکار دوم: روغن را طبق برنامه زمانبدی دفترچه نگهداری و ساعت کارکرد کمپرسور تعویض کنید چرا که روغن بعد از مدتی خاصیت روانکاری و خنک کاری خود را از دست می دهد و کمپرسور داغ می کند و در نتیجه اختلال در عملکرد سیستم افت فشار ایجاد می شود.
- راهکار سوم: به صورت منظم سطح روغن را بررسی کنید تا از میزان مشخص شده روی دستگاه کمتر نشود.
- راهکار چهارم: چنانچه کمپرسور شما از مدل اسکرو باشد بایستی فیلتر روغن را هم بر اساس میزان کارکرد کمپرسور تعویض کنید در غیر این صورت تعمیرات کمپرسور اسکرو هزینه های زیادی برای شما خواهد داشت.
علت پنجم: طراحی ناکارآمد خطور انتقال هوا
عدم طراحی صحیح و وجود نشتی در خطوط انتقال هوا از عوامل دیگر ایجاد افت فشار کمپرسور می باشد. از طراحی غیر اصولی می توان به استفاده از شیلنگ با قطر کم و طول زیاد، استفاده از رانویی های زیاد در طی مسیر و تغییر مسیرهای غیر ضروری اشاره کرد.
نشتی هوا در خطوط انتقال هوا می توان از عوامل دیگر افت فشار در کمپرسور هوا باشد این نشتی هوا ممکن است به علت زنگ زدن، ترک خوردگی و سوراخ بودن لوله ها، شل بودن نقاط اتصال شیلنگ و کوپلینگ ها، نازل ها و یا سوپاپ و دریچه زنگ زده ایجاد شود. وجود نشتی در سیستم باعث کاهش حجم هوای فشرده خروجی کمپرسور می شود در نتیجه در قسمت مصرف کننده دچار افت فشار می شویم.
- راهکار اول: از لوله و شلینگ ها با قطر و طول مناسب در خطوط انتقال هوا استفاده کنید.
- راهکار دوم: تعداد زانویی های به کار رفته در خطوط انتقال را بررسی کنید و تا حد مورد نیاز از تعداد آن کم کنید.
- راهکار سوم: به صورت منظم تمام اتصالات را مجدد آچارکشی و محکم کنید.
- راهکار چهارم: استفاده از رطوبت گیرها و یا دستگاه خشک کن هوا از جمله درایر تبریدی و جذبی برای جلوگیری زنگ زدگی اتصالات و لوله ها.
- راهکار پنجم: سوپاپ و دریچه های کمپرسور را بررسی کنید و از محکم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
خلاصه و جمع بندی:
افت فشار یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای هر کمپرسوری اتفاق بیافتد. این مشکل می تواند به دلیل انسداد یا نشتی در سیستم هوای فشرده باشد.
عواقب افت فشار |
|
دلایل اصلی افت فشار |
|
راه حل های کلی |
|
متن ویدیو افت فشار کمپرسور
در این ویدیو، به یکی از مشکلات رایج کمپرسورها، یعنی افت فشار، میپردازیم. 99% مواقع، شما میتوانید با راهحلهای ساده و بدون نیاز به تعمیرکار، این مشکل را برطرف کنید. این روشها برای هر دو کمپرسورهای پیستونی و اسکرو کاربرد دارند.
افت فشار در کمپرسور پیستونی
فیلتر هوا
اولین و مهمترین دلیل افت فشار، کثیف شدن فیلتر هوا است. فیلتر هوا را که به مانند یک ابر است، به راحتی و با کمترین هزینه میتوانید تعویض کنید. اگر دیر بجنبید و فیلتر خیلی کثیف شود، گرد و غبار وارد قسمتی از هواساز شده و سوپاپ فنر را جرمدار میکند. این جرمگرفتگی مانع از فشردهسازی هوا توسط کمپرسور میشود.
نشانه کثیف شدن فیلتر هوا
کمپرسور برای پر شدن به زمان بیشتری (مثلاً 20 دقیقه به جای 5 دقیقه) نیاز دارد.
فشار کمپرسور به حد کافی بالا نمیرود.
سوپاپ فنر:
اگر کمپرسور شما اسکرو است، ابتدا فیلتر هوا را بررسی کنید. کمپرسورها برای فشردهسازی هوا، آن را از محیط بیرون مکش میکنند. فیلتر هوای کثیف، مانند تنفس انسان که با ماسک ضخیم سخت میشود، مانع از عملکرد صحیح کمپرسور میشود.
افت فشار در کمپرسور اسکرو
فیلتر سپراتور:
دومین دلیل رایج افت فشار، کثیف یا اشباع شدن فیلتر سپراتور است. این فیلتر باید به موقع تعویض شود. کثیف شدن فیلتر سپراتور، مانع از عبور هوا و ایجاد اختلال در عملکرد کمپرسور میشود.
فیلتر روغن:
به طور غیرمستقیم، کثیف شدن فیلتر روغن نیز میتواند در افت فشار کمپرسور نقش داشته باشد. فیلتر روغن، روغن را بعد از عبور از رادیاتور و خنک شدن تصفیه میکند. روغن کثیف، به مرور زمان ایرند و پوسته را ساییده و باعث کاهش کارایی آن میشود.
سوالات متداول:
سوال اول: چه عواملی موجب افت فشار در کمپرسور باد می شود؟
عوامل مختلفی می تواند باعث افت فشار در کمپرسور باد شود از جمله: کیفیت پایین و یا کثیف شدن فیلتر هوا و سطح اینترکولر که در این صورت با تعویض به موقع فیلتر هوا و سرویس به موقع اینترکولر می توان این مشکل را برطرف نمود.
حتما از روغن مناسبی برای کمپرسور باد استفاده کنید چرا که استفاده از روغن نامناسب و عدم تعویض به موقع آن باعث می شود روغن خاصیت خنک کنندگی و روان کنندگی خود را نداشته باشد و به به علت داغ کردن دستگاه موجب عدم کارایی مناسب قطعات آن شده و در نهایت همه این عوامل بر افت فشار کمپرسور باد تاثیر می گذارد.
سوال دوم: چگونه می توان از بروز افت فشار کمپرسور جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از افت فشار در کمپرسور باد پیشنهاد می شود طبق دفترچه نگهداری کمپرسور اقدام به سرویس به موقع آن کنید و فیلتر هوا، فیلتر سپراتور و روغن حتما به موقع تعویض شود. هر جند وقت یکبار تمام خطوط انتقال هوا را به لحاظ وجود نشتی و یا انسداد بررسی کنید و از سالم بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
سوال سوم: در صورتی که کمپرسور افت فشار داشته باشد چه اتفاقی می افتد؟
افت فشار در کمپرسور می تواند عواقبی از جمله کاهش راندمان، افزایش استهلاک و خرابی، و افزایش مصرف انرژی داشته باشد.