کمپرسور اسکرو

کمپرسور چیست؟ معرفی انواع کمپرسور به همراه [کارایی + نحوه عملکرد]

حسین صفوی کمپرسورسازان

نیاز به راهنمایی دارید؟

کمپرسورسازان یک مجموعه خانوادگی است که راهنمایی و مشاوره دادن صادقانه را وظیفه خود می داند چرا که بر این باوریم ساخت ارتباط خوب و ماندگار با مشتریان بسیار مهمتر از فروش است.

کمپرسور چیست؟ معرفی انواع کمپرسور به همراه [کارایی + نحوه عملکرد]

به جرات می توان گفت اگر کمپرسور ها نبودند هیچگاه صنعت به جایگاه امروز خود نمی رسید. پس بد نیست با همدیگر در این مطلب با انواع کمپرسور آشنا شویم.

کمپرسور چیست

کمپرسور یک دستگاه مکانیکی است که هوای محیط را مکش کرده و با فشرده سازی آن فشار هوا را تا میزان قابل توجهی بالا می برند که از این هوای فشرده با فشار بالا برای تجهیزات و ماشین آلات پنوماتیکی در بسیاری از صنایع استفاده می شود.

 

تاریخچه شکل گیری انواع کمپرسور

کمپرسور چیست

در طول قرن ۱۹، اولین نسل کمپرسور ها تولید شدند که برای استفاده در ماشین‌آلات صنعتی و حمل و نقل مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

در دهه ۱۹۲۰، کمپرسورهای اسکرو (نسل جدید کمپرسور) با برخورداری از طراحی‌های جدید و پیشرفته، شروع به تولید شدن کردند. این کمپرسورها به راحتی می توانستند بصورت پیوسته و ۲۴ ساعته کار کنند.

در سال‌های بعد، تکنولوژی کمپرسورها با پیشرفت اتومبیل‌سازی و صنایع هوا و فضا گسترش یافت. در دهه ۱۹۴۰، توسعه کمپرسورهای اسکرو به طور گسترده‌تری صورت گرفت و در دهه ۱۹۵۰، کمپرسورهای جذبی و کمپرسورهای پیستونی به صورت وسیعی استفاده شدند.

در دهه‌های بعدی، با توسعه تکنولوژی و نیاز به کمپرسورهای پیشرفته‌تر، کمپرسورهای مختلفی مانند کمپرسورهای سانتریفیوژ، کمپرسورهای توربینی و کمپرسورهای مغناطیسی به بازار عرضه شدند. این کمپرسورها با افزایش راندمان و کارایی بهبود یافتند و از آنجا که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند، نقش مهمی در توسعه و پیشرفت اقتصاد جهانی دارند.

انواع کمپرسور موجود در بازار

انواع کمپرسور

بطور خلاصه کمپرسور ها به ۴ دسته کلی تقسیم می شوند که هر کدام شامل چند زیر مجموعه می باشند. کمپرسورها را بر اساس نوع مکانیزم، نوع کاربرد، نوع روغن، نحوه طراحی و میزان فشار دسته بندی می کنند.

بر اساس نوع مکانیزم
  • کمپرسور دینامیکی: در این نوع از کمپرسورها هوا یا گاز توسط تیغه های که با سرعت زیاد در حال چرخش هستند فشرده می شوند و باعث افزایش فشار این سیالات می شوند. کمپرسور گریز از مرکز و محوری از کمپرسورهای دینامیکی محسوب می شوند.
  • کمپرسور جابه جایی مثبت: هوا یا گاز در این دسته از کمپرسورها بوسیله یک قطعه متحرک مثل پیستون و دیافراگم درون یک محفظه بسته فشرده می شوند و فشار هوا یا گاز را میزان مشخصی افزایش می دهند. کمپرسور پیستونی، دیافراگمی و روتاری از کمپرسورهای جابه جایی مثبت هستند.
بر اساس نوع کاربرد
  • کمپرسور صنعتی: از کمپرسور در صنعت برای فشرده سازی سیالاتی مانند هوا برای ابزارآلات و تجهیزات پنوماتیکی، انتقال گاز در پالایشگاه پتروشیمی، به حرکت در آوردن توربین در نیروگاههای برق و … استفاده  می کنند.
  • کمپرسور خانگی: از کاربرد کمپرسور برای مصارف خانگی می توان به باد کردن تایر و لاستیک، ابزارآلات نجاری ( میخکوب، منگنه کوب و فرز بادی )، رنگ زدن سطوح با پیستوله بادی و باد کردن اسباب بازی هایی همچون تشک بادی …اشاره کرد.
بر اساس نوع روغن
  • کمپرسور روغنی Oil-Inject: در این نوع کمپرسور از روغن مخصوص VDL برای خنک سازی و روانکاری قطعات متحرک استفاده می شود و این دسته از کمپرسورها برای کارهای سنگین مناسب هستند.
  • کمپرسور بدون روغن Oil-Free: کمپرسورهای اویل فری برای کارهای سبک مناسب هستند و فشار باری کمتری نسبت به کمپرسورهای روغنی دارند. هیچ گونه روغنی در سیستم این نوع کمپرسور وجود ندارد و از هوا یا آب برای خنک کاری قطعات کمپرسور استفاده می شود.
بر اساس نوع طراحی
  • کمپرسور پیستونی: کمپرسور پیستونی هوا را از طریق حرکت رفت و برگشتی پیستون در سیلندر فشرده سازی می کنند. حداکثر حجم هوادهی این نوع کمپرسور ۱۲۰۰ لیتر بر دقیقه است. و به صورت افقی و ایستاده در بازار موجود می باشد.
  • کمپرسور اسکرو: کمپرسور اسکرو از دو روتور مارپیچی نر و ماده تشکیل شده است که هوا از طریق چرخش این روتورها فشرده می شوند. کمپرسور اسکرو قابلیت فشرده سازی هوا از ۱۰۰۰ لیتر بر دقیقه تا ۱۲۰۰۰ لیتر بر دقیقه دارند.
  • کمپرسور سانتریفیوژ: کمپرسور سانتریفیوژ هوا را بوسیله تیغه هایی که با سرعت بالا در چرخش هستند و نیروی گریز از مرکز ایجاد می کنند فشرده می کنند.

 

انواع کمپرسور دینامیکی

در کمپرسورهای دینامیکی، از پره هایی بر روی محور کمپرسور برای فشرده کردن هوا استفاده می شود.

ویژگی های کمپرسور دینامیکی را می توان به ۳ مورد تقسیم بندی کرد.

  • راندمان بالاتر و بیشتر.
  • انتقال حجم و دبی بیشتری دارند.
  • در تولید فشار بالا توانایی کمتری نسبت به کمپرسور های جا به جایی مثبت دارند.

کمپرسور های سانترفیوژ (گریز از مرکز) و کمپرسور های محوری، زیر مجموعه کمپرسور های دینامیکی هستند.

 

 کمپرسور محوری چیست

کمپرسور محوری

کمپرسور محوری، یک نوع کمپرسور هوا است که با استفاده از محور چرخشی برای فشرده کردن هوا عمل می کند. این کمپرسورها معمولاً در بخشهایی از صنعت استفاده می شوند که نیاز به جریان هوای بالا دارند، بطور مثال در خطوط لوله گاز، توربین های بخار، موتورهای داخل اتاق سوخت و غیره.

عملکرد کمپرسور محوری به این صورت است:

  •  ابتدا هوا از طریق ورودی وارد کمپرسور می شود و به سمت محور چرخشی هدایت می شود.
  • سپس، محور چرخشی شروع به چرخیدن می کند و هوا به دلیل نیروی گردشی به سمت مرکز کمپرسور حرکت می کند و فشرده می شود.
  • در نهایت، هوای فشرده شده از طریق خروجی از کمپرسور خارج می شود.

کمپرسورهای محوری از دو نوع تک و چند مرحله ای هستند. در کمپرسورهای تک مرحله، فشار هوا در یک مرحله افزایش می یابد، در حالی که در کمپرسورهای چند مرحله ای، فشار هوا به صورت پله ای در مراحل مختلف افزایش می یابد. به طور کلی، کمپرسورهای چند مرحله ای برای کارهایی که نیاز به فشار بالاتر دارند مورد استفاده قرار می گیرند.

 

کمپرسور سانترفیوژ چیست

کمپرسور سانترفیوژ

کمپرسورهای گریز از مرکز (سانتریفیوژ)، نوعی کمپرسور هستند که با استفاده از نیروی گریز از مرکز، هوا را فشرده می کنند.

این کمپرسورها معمولاً در بخشهایی از صنعت استفاده می شوند که نیاز به جریان هوای بالا و فشار بالا دارند، مانند موتورهای جت و توربین های بخار.

عملکرد کمپرسور گریز از مرکز به این صورت است:

  • ابتدا هوا از طریق ورودی وارد کمپرسور می شود و به سمت محفظه گردشی هدایت می شود.
  • درون محفظه، یک یا چند پره در سرعت بالایی چرخش می کنند و نیروی گریز از مرکز ایجاد می کنند.
  • این نیرو باعث جابجایی هوا به سمت دیواره های محفظه گردشی می شود و هوا فشرده می شود.
  • سپس، هوای فشرده شده از طریق خروجی از کمپرسور خارج می شود.

انواع کمپرسور جا به جایی مثبت

این دسته از کمپرسور خود به ۲ دسته کلی تقسیم می شود.

  • کمپرسور های رفت و برگشتی
  • کمپرسور های روتاری

بیشتر بخوانید: تعمیرات کمپرسور اسکرو

 

کمپرسور رفت و برگشتی چیست

کمپرسور پیستونی

کمپرسور پیستونی به کمپرسوری گفته می شود هوا به وسیله حرکت رفت و برگشتی پیستون در داخل سیلندر، فشرده می شود. به همین دلیل نام دیگر کمپرسور پیستونی، کمپرسور رفت و برگشتی Reciprocating Compressor نیز می باشد. این دسته از کمپرسور ها در دسته بندی کمپرسور های جابه جایی مثبت قرار می گیرند.

نحوه تشخیص بهترین کمپرسور پیستونی

کمپرسورهای پیستونی زیادی در بازار موجود هست ولی مسئله مهم اینکه برای خرید کمپرسور پیستونی کدام کمپرسور باکیفیت تر و مناسب تر برای نوع کار ما هست. در جدول زیر ۵ فاکتور مهمی را برای انتخاب بهترین کمپرسور باد پیستونی برایتان توضیح می دهم.

 

برند خرید کمپرسور باد از برند معتبر و شناخته شده این اطمینان را به شما می دهد که تولید کننده از تجهیزات مدرن،فرایند دقیق تولید و قطعات باکیفیت و استاندارد در ساخت کمپرسور هوا استفاده کرده است و همین امر موجب محبوبیت برند کمپرسور در بازار شده است.
مشخصات فنی بهترین کمپرسور باد پیستونی باید از نظر مشخصات فنی جوابگوی نیازتان باشد. مشخصات فنی که حتما باید در نظر داشته باشید از جمله: حدکثر فشار کاری Maximum pressure، حجم هوای فشرده تولیدی کمپرسور CFM، نوع موتور کمپرسور الکتریکی یا گازی، میزان صدا دستگاه sound volume، حجم مخزن ذخیره هوا
گارانتی و خدمات پس از فروش مهمترین ویژگی های گارانتی و خدمات پس از فروش خوب: مدت زمان گارانتی، شفافیت شرایط گارانتی و مکتوب بودن آن و پاسخگو بودن مسئولین خدمات پس از فروش، سرعت ارائه خدمات و تخصص و مهارت کارکنان
نظرات کاربران خواندن تجربیات افرادی که از کمپرسور باد استفاده کردند به شما کمک می کند تا نقاط قوت و ضعف محصول را بهتر بشناسید.
قیمت قیمت همیشه نشان دهنده بهترین کیفیت نیست. البته هر چه در ساخت محصولات از قطعات با کیفیت تری استفاده شده باشد و زمان و دقت بیشتری به کار گرفته شده باشد طبیعتا بر قیمت نهایی اثر می گذارد ولی باید جنبه رقابتی بودن را هم در نظر گرفت بعضی از تولید کنندگان برای فروش بیشتر قیمت رقابتی تر و مناسب تری نسبت به رقبا خود اعمال می کنند.

 

قبل از معرفی بهترین برندهای کمپرسور پیستونی از شما دعوت می کنیم به مقاله بهترین پمپ باد نقاشی هم سر بزنید.

معرفی برند کمپرسور پیستونی

انواع کمپرسور پیستونی موجود در ایران را بطور کلی می توان به ۳ دسته تقسیم کرد.

کمپرسور پیستونی با هواساز ایتالیایی در ایران ۵ برند هواساز ایتالیایی وجود دارد: آبک Abac، فیاک Fiac، چینوک Chinook، فینی Fini و ایرمک Airmec . به لحاظ کیفیتی هر ۵ برند ایتالیایی که نام بردیم مشابه هستند و کیفیت خیلی خوبی دارند به لحاظ قیمتی و در دسترس بودن قطعات یدکی برند ABAC قوی تر است. 
کمپرسور پیستونی با هواساز چینی هواساز های چینی کیفیت و قیمت های متفاوتی دارند که بر حسب کدی که روی هواساز آن درج شده شناخته می شوند. هواساز چینی ۲۰۵۵، هواساز چینی ۲۰۶۵ کتابی، هواساز چینی ۲۰۶۵ خورجینی، هواساز چینی ۳۰۶۵، هواساز چینی ۳۰۸۰، هواساز چینی ۳۰۹۰ و هواساز چینی ۲۱۰۵٫
کمپرسور پیستونی با هواساز مشابه ایتالیایی (غیر اصل) هواساز آبک ایتالیایی هم مدل ها غیر اصل و تقلبی زیادی در بازار دارد که تقریبا برای عموم افراد غیر قابل تشخیص است.  بسیاری از هواساز های تقلبی آبک در چین ساخته می شود و عده ای دیگر هم در همین ایران خودمان ساخته می شود. درست است که به لحاظ ظاهری کاملا مشابه آبک ایتالیا است اما به لحاظ کارایی زمین تا آسمان با همدیگر فرق دارند و به سرعت خراب می شوند.

 

نحوه عملکرد کمپرسور پیستونی

  • در این کمپرسورها، هوا از طریق یک ورودی وارد می‌شود و سپس درون یک سیلندر قرار می‌گیرد.
  • پیستون سپس به سمت داخل سیلندر حرکت کرده و هوا را فشرده می‌کند.
  • سپس، هوا از طریق یک خروجی خارج می‌شود.

 

پیش از بررسی مشخصات فنی یکی از پرکاربردترین انواع کمپرسور از شما دعوت می کنیم به مقاله بهترین تولید کننده کمپرسور باد در تهران هم سر بزنید.

 

مشخصات فنی کمپرسور پیستونی

در جدول زیر به بررسی کمپرسور پیستونی ایتالیایی ABAC شرکت کمپرسورسازان CZ می پردازیم.

مدل کمپرسور حجم هوادهی (Lit) قدرت الکتروموتور (Kw – Hp) فشار باری (Bar) نوع ولتاژ میزان صدا (dba)
CZ 150 ۱۵۰  ۱/۵KW – 2HP  ۱۰ – ۸ ۲۲۰ ۷۸
CZ 250 ۲۵۰ ۱/۵KW – 2HP  ۱۰ – ۸ ۲۲۰ ۸۰
CZ 350 ۳۵۰ ۲/۲KW – 3HP  ۱۰ – ۸ ۲۲۰ ۸۲
CZ 500 ۵۰۰ ۴KW – 5/5HP  ۱۰ – ۸ ۲۲۰ ۸۳
CZ 650 ۶۵۰ ۴KW – 5/5HP  ۱۰ – ۸ ۲۲۰ ۸۴
CZ 1000 ۱۲۰۰ ۷/۵KW – 10HP  ۱۰ – ۸ ۲۲۰ ۸۴

 

قطعات کمپرسور باد پیستونی

کمپرسور باد پیستونی از چندین قطعه اصلی تشکیل شده است که هر یک از این قطعات کمپرسور باد پیستونی نقش مهمی در عملکرد آن ایفا می کنند. در جدول زیر به معرفی ۱۳ قطعه اصلی و نحوه عملکرد آنها می پردازیم.

هواساز  واحد هواساز مهمترین قطعه در ساختار کمپرسور پیستونی هست که وظیفه اصلی این قطعه مکش هوای محیط اطراف و فشرده سازی آن می باشد. در بازار دو برند هواساز موجود است ایتالیایی و چینی
الکتروموتور الکتروموتور یا دینام وظیفه تامین انرژی برای شروع کار کمپرسور را به عهده دارد که بوسیله تسمه ای به واحد هواساز متصل است و با به گردش درآوردن فلکه سیلندر (واحد هواساز) باعث می شود فرایند فشرده سازی هوا ایجاد شود. 
تابلو برق تابلو برق در زمانیکه برق دچار نوسان ولتاژ می شود وظیفه محافظت از کمپرسور باد را دارد. به طور معمول از کمپرسور ۲ اسب بخار به بالا به دلیل سه فاز بودن الکتروموتور باید از تابلو برق استفاده کرد.
مخزن ذخیره هوا مخزن کمپرسور وظیفه ذخیره سازی هوای فشرده تولید شده از واحد هواساز دستگاه را به عهده دارد. جوشکاری مخزن باید به صورت تمام اتوماتیک باشد و رنگ بدنه مخزن الکترواستاتیک کوره ای یا اپوکسی و مقاوم در برابر خوردگی باشد.
پرشر سوئیچ پرشر سوئیچ قطعه ای است که بوسیله آن می توان فشار باری کمپرسور باد را تنظیم کرد. به طور پیش فرض فشار کمپرسور ۶ الی ۸ بار تنظیم شده است.
مانومتر مانومتر یا درجه باد قطعه ای مکانیکی است که روی مخزن کمپرسور باد نصب می شود و فشار هوای فشرده داخل مخزن را نشان می دهد. مانومتر کمپرسور پیستونی معمولاً دارای یک صفحه مقیاس است که فشار را بر حسب واحد اندازه‌گیری مشخصی (مانند بار، psi  یا کیلو پاسکال) نشان می‌دهد.
شیر یکطرفه شیر یکطرفه به صورت خودکار جریان هوا تولید شده از واحد هواساز را به سمت مخزن هوا هدایت می کند و مانع برگشت هوا از مخزن به داخل هواساز می شود. اگر این قطعه دچار مشکل شود سبب بروز مشکلات جدی در کمپرسور می شود.
شیر گازی شیر گازی یا بال والو روی مخزن هوا نصب می شود و وظیفه کنترل خروج و عدم خروج هوای فشرده درون مخزن را بعهده دارد.
شیر تخلیه شیر تخلیه در زیر مخزن هوا نصب می شود و برای تخلیه آب جمع شده در مخزن از این وسیله استفاده می کنند که به دو صورت در بازار موجود هستند.
سوپاپ اطمینان سوپاپ اطمینان بر روی مخزن ذخیره هوا نصب می شود و زمانیکه فشار مخزن بیش از حد تعیین شده برسد درصورتیکه پرشر سوئیج عمل نکند و فرمان خاموش شدن الکتروموتور را صادر نکند، سوپاپ اطمینان عمل می کند و هوا اضافی را خارج می کند تا فشار به میزان تعیین شده برسد.
فیلتر هوا فیلتر هوا از ورود گرد و غبار به واحد هواساز جلوگیری می کند و روی بدنه هواساز تعبیه شده است
تسمه بهترین تسمه برای کمپرسور پیستونی تسمه شیاردار و برند Dongil مدل AX است. تسمه نقش انتقال قدرت از الکتروموتور به واحد هواساز را دارد.
حفاظ تسمه
حفاظ تسمه به شکل توری فلزی هست که در پشت الکتروموتور و هواساز نصب می شود که نقش حفاظتی و جلوگیری از آسیب احتمالی به کاربر را دارد.

 

کاربرد کمپرسور هوا پیستونی

کمپرسور باد پیستونی برای افرادی مناسب است که نیاز به حجم هوای فشرده نسبتا کمی دارند حجم  هوادهی این کمپرسورها حداکثر ۱۲۰۰ لیتر بر دقیقه است. در جدول زیر به معرفی مشاغلی که نیاز به کمپرسور هوا پیستونی دارند می پردازیم.

  • کارگاه‌های صنعتی کوچک
  • تعمیرگاه‌های خودرو
  • کارواش
  • صنایع چوب و MDF
  • کارگاه‌های رنگ‌آمیزی
  • کسب و کارهای کوچک
  • ساخت و ساز و ساختمان

کمپرسور روتاری چیست

کمپرسور روتاریکمپرسور روتاری که به نام کمپرسور دورانی یا پیچ دوار نیز شناخته می‌شود، نوعی کمپرسور است که از چرخش ۳۶۰ درجه ای تیغه ها برای مکش و تراکم گاز مبرد استفاده می‌کند. کمپرسور های روتاری خود شامل ۵ زیر مجموعه می باشد.

  • کمپرسور لوب (LOBE COMPRESSOR)
  • کمپرسور اسکرو (SCREW COMPRESSOR)
  • کمپرسور وان (VANE COMPRESSOR)
  • کمپرسور رینگ مایع (LIQUID RING COMPRESSOR)
  • کمپرسور اسکرول (SCROLL COMPRESSOR)

نحوه عملکرد کمپرسور روتاری

کمپرسورهای روتاری، نوعی کمپرسور هوا هستند که با استفاده از یک یا چند روتور، هوا را فشرده می‌کنند.

  • در این کمپرسورها، روتورها در داخل یک محفظه قرار دارند و به دور محور خود چرخش می‌کنند.
  • در طول چرخش، هوا از طریق یک ورودی وارد محفظه می‌شود و در طول چرخش، به دلیل وجود شیارهایی در سطح روتور، فشار هوا افزایش می‌یابد.
  • سپس، هوا از طریق خروجی خارج می‌شود.

در کمپرسورهای روتاری، به دلیل محور چرخش روتور و ایجاد فشار به دلیل وجود شیارهایی در سطح روتور، فشار هوا بسیار بالا می‌شود و می‌تواند جریان هوا با فشار بالا را تأمین کند.

همچنین، کمپرسورهای روتاری برای کاربردهایی که نیاز به فشار بالا و جریان هوای ثابت و پایدار دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. به عنوان مثال همانطور که در مقاله انواع کمپرسور در صنعت پتروشیمی گفتیم این کمپرسورها در صنایع پتروشیمی، صنایع خودروسازی، صنایع فضایی و هوافضا، کارخانجات تولید برق و غیره استفاده می‌شوند.

کمپرسور اسکرو چیست

کمپرسور اسکرو از دو پیچ یا روتور تشکیل شده است که دندانه‌های یکی از پیچ‌ها در فاصله بین دندانه‌های دیگر پیچ فرو می‌روند. این باعث می‌شود که هوا در بین دندانه‌ها فشرده شود. با حرکت هوا در امتداد پیچ‌ها، فاصله بین دندانه‌ها کوچکتر و کوچکتر می‌شود، بنابراین هوا بیشتر و بیشتر فشرده می‌شود. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقاله کمپرسور اسکرو چیست سر بزنید.

 

 

انواع کمپرسور اسکرو

کمپرسور اسکرو مناسب برای کارهای سنگین و صنایع بزرگ هستند این کمپرسورها قابلیت تولید هوای فشرده از ۱۰۰۰ الی ۱۲۰۰۰ لیتر بر دقیقه دارند و براساس نحوه عملکرد آنها به دو دسته تقسیم می شوند. کمپرسورهای روغنی و بدون روغن، در جدول زیر به بررسی این دو مدل می پردازیم.

کمپرسور اسکرو روغنی oil injected screw compressor در این مدل از کمپرسورهای اسکرو از روغن به عنوان مایع خنک کننده و روان کننده استفاده شود. کمپرسورهای اسکرو روغنی به دو صورت ساخته می شوند: کوپل تسمه ای و کوپل مستقیم
کمپرسور اسکرو بدون روغن oil free screw compressor در کمپرسور اویل فری فرایند فشرده سازی هوا بدون روغن بوسیله دو روتور که درون یک محفظه بسته قرار دارند انجام می شود. در کمپرسور اسکرو از آب برای خنک کردن روتورها استفاده می شود

 

تفاوت کمپرسور روتاری و اسکرو

کمپرسور روتاری و اسکرو هر دو از نوع کمپرسورهای جابه جایی مثبت هست ولی به لحاظ عملکرد و ساختار تفاوت هایی با یکدیگر دارند در جدول زیر به بررسی تفاوت ها این دو کمپرسور می پردازیم.

مقایسه کمپرسور نحوه عملکرد مزایا معایب کاربرد
کمپرسور روتاری کمپرسور روتاری از یک یا چند پره تشکیل شده که با چرخش آنها گاز یا هوا به داخل محفظه وارد و سپس از آن خارج می شود.
  • ساختار ساده تر
  • هزینه اولیه کمتر
  • مناسب برای کاربردهای سبک و کم فشار
  • لرزش و صدای بیشتر
  • نیاز به روغن کاری بیشتر
  • عمر کوتاه تر
  • یخچال ها،
  • کولرهای گازی
  • سیستم  تهویه مطبوع
کمپرسور اسکرو کمپرسور اسکرو از دو مارپیچ تشکیل شده است که با چرخش آنها هوا در بین مارپیچ ها فشرده می شود.
  • لرزش و صدای کمتر
  • عمر طولانی تر
  • قابلیت کار در فشارهای بالاتر
  • مناسب برای کاربردهای صنعتی و سنگین
  • ساختار پیچیده تر
  • هزینه اولیه بیشتر
  • نیاز به تعمیرات تخصصی
  • صنایع پتروشیمی
  • صنایع نفت و گاز، معادن
  • صنایع غذایی
  • صنایع دارویی
  • صنایع سندبلاست
  • صنایع چاپ و بسته بندی
  • صنایع خودروسازی
  • صنعت لیزر

 

تفاوت کمپرسور اسکرو و پیستونی

کمپرسور اسکرو از دو مارپیچ (روتور) برای فشرده کردن هوا استفاده می کند در حالی که کمپرسور پیستونی از حرکت رفت و برگشتی پیستون داخل سیلندر برای انجام این کار استفاده می کند. در جدول زیر به بررسی ۶ تفاوت کمپرسور اسکرو و پیستونی می پردازیم.

نوع کمپرسور کمپرسور اسکرو کمپرسور پیستونی
میزان صدا  کم زیاد
نحوه عملکرد فشرده سازی هوا با چرخش روتورها در خلاف جهت یکدیگر در محفظه ایرند با حرکت رفت و برگشتی پیستون داخل سیلندر
عمر مفید ۱۰ سال ۴ الی ۵ سال
ظرفیت یا حجم هوادهی  ۱۰۰۰ الی ۱۲۰۰۰ لیتر بر دقیقه حداکثر تا ۱۰۰۰ لیتر بر دقیقه
به لحاظ کارایی مناسب برای صنایع بزرگ – مداوم کار مناسب برای صنایع کوچک تا متوسط – مدام کار نیست
اختلاف قیمت  بالا کم

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقاله تفاوت کمپرسور اسکرو و پیستونی سر بزنید.

قیمت کمپرسور در بازار ایران

به احتمال زیاد برای شما هم این اتفاق افتاده است که در زمان خرید کمپرسور با قیمت های مختلفی در بازار مواجه می شوید در جدول زیر به بررسی ۴ عامل تاثیرگذار بر قیمت کمپرسور صنعتی می پردازیم.

مشخصات فنی نوع کمپرسور، ظرفیت مخزن، قدرت موتور و فشار هوا از عوامل تاثیر گذار بر قیمت کمپرسور است.
برند و کشور سازنده برندهای معتبر و شناخته شده، معمولاً قیمت بالاتری نسبت به برندهای کمتر شناخته شده دارند. در رابطه با کمپرسور پیستونی هواساز ایتالیایی گران تر از هواسازهای چینی است و در کمپرسورهای اسکرو برند آلمانی قیمت بالاتری نسبت به برندهای ایتالیایی و چینی دارد.
ویژگی‌های اضافی وجود فیلترهای تصفیه هوا، رطوبت گیرها مانند درایر تبریدی و جذبی، سیستم‌های ایمنی و سایر ویژگی‌های اضافی، قیمت کمپرسور را افزایش می‌دهد.
نوسانات بازار نوسانات نرخ ارز و قیمت مواد اولیه، می‌تواند بر قیمت کمپرسورها تأثیر بگذارد.

 

جمع بندی و خلاصه

کمپرسورها از جمله مهم‌ترین تجهیزاتی هستند که در صنایع مختلف نقش حیاتی دارند. بدون کمپرسورها، بسیاری از فرآیندهای صنعتی امکان‌پذیر نخواهند بود. در این مطلب، به بررسی انواع کمپرسورها، نحوه عملکرد، کاربردها و مزایا و معایب آنها پرداختیم.

 

سوالات متداول

سوال اول: کمپرسور دینامیکی و جابه جایی مثبت چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

در کمپرسورهای دینامیکی، هوا یا گاز توسط تیغه‌هایی که با سرعت زیاد در حال چرخش هستند فشرده می‌شوند. اما در کمپرسورهای جابجایی مثبت، هوا یا گاز بوسیله یک قطعه متحرک مثل پیستون و دیافراگم درون یک محفظه بسته فشرده می‌شوند.

 

سوال دوم: کمپرسور پیستونی، اسکرو و سانتریفیوژ چه تفاوتی دارند؟

کمپرسور پیستونی هوا را از طریق حرکت رفت و برگشتی پیستون در سیلندر فشرده سازی می‌کنند. کمپرسور اسکرو از دو روتور مارپیچی نر و ماده تشکیل شده است که هوا از طریق چرخش این روتورها فشرده می‌شوند. کمپرسور سانتریفیوژ هوا را بوسیله تیغه‌هایی که با سرعت بالا در چرخش هستند و نیروی گریز از مرکز ایجاد می‌کنند فشرده می‌کنند.

 

سوال سوم: از چه روغنی برای کمپرسور اسکرو و پیستونی باید استفاده کرد؟

همانطور که در مقاله روغن کمپرسور اسکرو گفتیم روغن VDL68 مناسب برای کمپرسور اسکرو و روغن VDL100 مناسب برای کمپرسور پیستونی است.

5/5 - (10 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سبد خرید
فروشگاه
علاقه مندی ها
0 موارد محصول
حساب کاربری من