کمپرسور باد یکی از پرکاربردترین تجهیزاتی است که در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه وظیفه تولید هوای فشرده برای ابزارآلات و ماشین آلات صنایع را بعهده دارد. انواع کمپرسور هوا زمانیکه روشن است باید کمترین لرزش را در حین کار داشته باشند. در صورتی که دستگاه لرزش زیادی داشته باشد باید کمپرسور را خاموش کرده و اقدام به عیب یابی و برطرف نمودن مشکل کرد در غیر اینصورت آسیب جدی به دستگاه وارد می شود.
علت لرزش کمپرسور باد
لرزش انواع کمپرسور می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در جدول زیر به بررسی 9 مورد از مهمترین ها می پردازیم.
نامناسب بودن محل نصب |
|
عدم استحکام پایه ها |
|
پیچ و مهره های معیوب |
|
عدم وجود لرزه گیر |
|
نزدیکی به دستگاههای دیگر |
|
معیوب بودن تسمهها |
|
عملکرد نادرست بلبرینگ |
|
خرابی میل لنگ و یاتاقان ها |
|
خرابی پیستون |
|
تا اینجا به صورت خلاصه علتهای ایجاد لرزش کمپرسور باد را بررسی کردیم حال به توضیح دقیق تر و جزیی تری می پردازیم.
علت اول: نامناسب بودن محل نصب
در صورتی که کمپرسور روی یک سطح ناهموار و فونداسیون سست و ضعیفی قرار بگیرد در حین کار دچار لرزش های جزئی می شود. همچنین اگر کمپرسور در محیط کوچک و بسته ای قرار بگیرد امواج صوتی ناشی از کمپرسور می تواند از دیوار و سقف مجدد به کمپرسور منعکس شود و ایجاد لرزش کند.
- راهکار اول: توصیه می شود که کمپرسور را روی فونداسیون بتنی و پدها لرزه گیر ضخیم قرار دهید.
- راهکار دوم: استفاده از پنل های آکوستیک به منظور کاهش انعکاس صدا محیط به کمپرسور
علت دوم: عدم استحکام پایه ها
کمپرسور ها معمولا سه یا چهار پایه دارند این پایه ها به گونه ای باید ساخته و نصب شوند که کاملا روی سطح زمین قرار بگیرند تا در حین کار کمپرسور کمترین لرزش را داشته باشند. اگر یکی از پایه ها با سطح زمین کوچکترین فاصله ای داشته باشد لرزش و صدای کمپرسور بیش از حالت عادی می شود. گاهی مواقع دیده شده که بر اثر ضربه به کمپرسور تعدادی از پایه ها کج شده اند که بهتر است پایه را تعمیر یا تعویض کنید.
پیش از بررسی یکی دیگر از علت های لرزش در کمپرسور ها از شما دعوت می کنیم به مقاله تولید کننده کمپرسور باد در تهران هم سر بزنید.
علت سوم: پیچ و مهره های معیوب
پیچ و مهره هایی که به درستی و محکم بسته نشده باشند در زمان روشن بودن کمپرسور ایجاد لرزش می کنند. در صورت ناهموار و کج بودن پیچ و مهره باعث می شود که کمپرسور به درستی روی زمین قرار نگیرد و به علت عدم تعادل لرزش ایجاد می شود.
شکستگی، زنگ زدگی و کج بودن پیچ و مهره ها از عوامل دیگر لرزش کمپرسور باد می باشد.
- راهکار اول: پیچ و مهره ها را محکم ببندید.
- راهکار دوم: تعویض پیچ و مهره های معیوب
- راهکار سوم: کمپرسور را بر روی یک سطح صاف قرار دهید تا لرزش کمپرسور باعث شل شدن پیچ و مهره ها نشود.
علت چهارم: نزدیکی به دستگاههای دیگر
همیشه لرزش کمپرسور بخاطر مشکلات داخلی کمپرسور نیست گاهی اوقات لرزش کمپرسور به علت عوامل خارجی هست. به عنوان مثال اغلب ماشین الات و دستگاه های پنوماتیک که در مجاورت کمپرسور باد هستند می توانند لرزش و ارتعاشاتی که تولید می کنند را به کمپرسور منتقل کنند. اگر لوله های مشترکی بین کمپرسور و دستگاه لرزاننده وجود داشته باشد، لرزش می تواند از طریق لوله ها به کمپرسور منتقل شود.
- راهکار اول: کمپرسور را حداقل به اندازی یک متر از چهار طرف با دیگر دستگاه ها و ماشین الات فاصله بدهید.
- راهکار دوم: استفاده از لرزه گیر بین کمپرسور و ماشین الات و تجهیزات
- راهکار سوم: استفاده از پایه های ضد لرزش در زیر کمپرسور هوا
علت پنجم: معیوب بودن تسمهها
تسمه یکی از بخش های مهم کمپرسور است که وظیفه انتقال نیروی محرکه از الکتروموتور به واحد هواساز کمپرسور را دارد. تسمه معیوب باعث عدم عملکرد صحیح کمپرسور و ایجاد نویز و لرزش می شود.
هر تسمه به عنوان یکی از اجزای پمپ باد در جای خود قرار دارد تا تنش و سرعت قطعات مربوطه را که در داخل موتور کمپرسور حرکت میکنند تنظیم کند. اگر تسمهها به درستی تنظیم نشده باشند، باعث لرزش کمپرسور میشوند.
سفت بودن بیش از حد تسمه باعث لرزش کمپرسور می شود این مورد ممکن است بخاطر کوتاه بودن تسمه، از بین رفتن خاصیت ارتجاعی تسمه و یا عدم تنظیم کشش تسمه بوده باشد بنابراین برای فع مشکل بایستی مجدد کشش تسمه را تنظیم کنید و یا قدام به تهیه تسمه با سایز استاندارد کنید.
شل بودن تسمه ها از دیگر مواردی هستند که لرزش ایجاد می کنند بر اثر کارکرد طولانی مدت از کمپرسور تسمه ها فرسوده می شوند و خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند که در این حالت ممکن است تسمه از پولی های الکتروموتور و واحد هواساز جدا شود. همچنین هم راستا نبودن پولی ها باعث می شود تسمه در مسیر درستی قرار نگیرد. تنظیم نبودن تسمه می تواند باعث کاهش کارایی کمپرسور، افزایش مصرف انرژی، داغ کردن کمپرسور و یا پاره شدن تسمه شود.
- راهکار اول: تعویض تسمه فرسوده و بی کیفیت
- راهکار دوم: تنظیم مجدد تسمه
- راهکار سوم: کمپرسور را در محیط سر پوشیده به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید.
علت ششم: عملکرد نادرست بلبرینگ
بلبرینگ قطعه ای است مانند چرخ که هم در الکتروموتور وجود دارد و هم در واحد هوساز. بلبرینگ وظیفه دارد که غلتک های الکتروموتور و هواساز را بچرخاند. در صورتیکه بلبرینگ ها به درستی روغنکاری نشوند اصطحکاک بین آنها با غلتک ها زیاد می شود که این امر موجب زنگ زدگی و سایش فلزات می شود. کمپرسور را در فضای باز و در معرض رطوبت و آب قرار ندهید چرا که این رطوبت موجب زنگ زدگی بلبرینگ ها و آسیب به غلتک ها می شود.
- راهکار اول: استفاده از روغن مناسب برای کمپرسور به منظور روانکاری صحیح بلبرینگ ها
- راهکار دوم: کمپرسور را در محیط سرپوشیده به دور از رطوبت و آب قرار دهید.
- راهکار سوم: تعویض بلبرینگ فرسوده و زنگ زده
پیش از بررسی یکی دیگر از دلایل لرزش کمپرسور از شما دعوت می کنیم به مقاله تعمیر کمپرسور باد هم سر بزنید.
علت هفتم: خرابی میل لنگ و یاتاقان ها
میل لنگ یکی از مهمترین قطعات کمپرسور باد پیستونی است که وظیفه تبدیل حرکت خطی پیستونها به حرکت دورانی را دارد. جنس میل لنگ از فولاد سخت است که سطحی صیقلی و صافی دارد. یاتاقان در واقع محل قرار گیری میل لنگ است که میل لنگ را به سیلندر هواساز متصل می کند و از طرفی اصطحکاک بین میل لنگ با سیلندر را کم می کند تا میل لنگ به راحتی بتواند درون سیلندر حرکت کند.
در صورتی که میل لنگ یا یاتاقان آسیب ببینند باعث لرزش کمپرسور می شوند این آسیب می تواند بر اثر وارد شدن ضربه ای کمپرسور باشد که احتمال خم شدگی میل لنگ در این حالت وجود دارد و خم شدن میل لنگ باعث می شود که بصورت متعادلی نتواند درون سیلندر حرکت کند. یاتاقان ها در اثر گذر زمان مستهلک و فرسوده می شوند که این فرسودگی باعث لرزش و صدای زیاد کمپرسور هوا می شود.
جمع بندی و خلاصه
عوامل خارجی | محل نصب نامناسب، ناهمواری سطح، عدم استحکام پایه ها، نزدیکی به دستگاه های لرزان |
عوامل داخلی | معیوب بودن تسمه ها، بلبرینگ ها، میل لنگ و یاتاقان ها |
راه حل | بررسی و رفع هریک از عوامل خارجی و داخلی ذکر شده |
سوالات متداول:
سوال اول: علت لرزش کمپرسور باد چیست؟
لرزش کمپرسور باد به دلایل مختلفی می تواند ایجاد شود که در مقاله بطور کامل به توضیح آن پرداختیم اما در اینجا هم به چند مورد اشاره می کنیم: کمپرسور روی زمین یا فنداسیون ناهموار قرار بگیرد، شل بودن اتصالات، عدم وجود لرزه گیر، تسمه های کمپرسور شل و یا فرسوده شده است و یا ممکن است قطعات متحرک درون واحد هواساز دچار مشکل شده باشد که باید تمام موارد به دقت بررسی شود.
سوال دوم: آیا خرابی میل لنگ و یاتاقان ها باعث لرزش کمپرسور می شود؟
بله ممکن است بر اثر وارد شدن ضربه ای به کمپرسور هوا میل لنگ آسیب دیده باشد خم شدن میل لنگ باعث می شود که بصورت متعادلی نتواند درون سیلندر حرکت کند. یاتاقان ها در اثر گذر زمان مستهلک و فرسوده می شوند که این فرسودگی باعث لرزش و صدای زیاد کمپرسور هوا می شود.
سوال سوم: چطور می توانم از لرزش کمپرسور باد جلوگیری کنم؟
کمپرسور را بر روی یک سطح صاف و تراز قرار دهید. از لرزه گیرهای مناسبی برای دستگاه استفاده کنید. طبق دفترچه سرویس و نگهداری اقدام به سرویس به موقع دستگاه کنید تا مواردی که باعث لرزش دستگاه می شود به موقع تشخیص و برطرف شود.
دیدگاهی در مورد “علت لرزش کمپرسور باد چیست؟ بررسی جامع دلایل”
من احساس می کنم که تسمه کمپرسور هوای من مشکلی براش پیش اومده که دیگه درست کار نمی کنه چون ایردش شبیه بقیه مشکلات رایج برای کمپرسور هوا نیست خودم می تونم تسمه رو چک کنم یا لازمه که حتما متخصص ببینه دستگاه رو
سلام وقت بخیر
اگر تسمه پارگی دارد باید عوض شود و اگر شل شده باشد می بایست سفت شود بصورتی که وقتی با انگشت روی آن فشار می دهید حدود یک سانت به سمت پایین حرکت کند.
اگر میل لنگ و یاتاقان کمپرسور باد خراب شده باشه چطوری میشه بفهمیم که مشکل از همین قسمته حتما باید دستگاه باز بشه و همه قسمت هاش بررسی بشه یا از صدای خاص یا لرزش غیر عادی دستگاه میشه حدس زد که مشکل از این قسمتاس؟