کمپرسور اسکرو

فیلتر درایر کمپرسور چیست و چه کاربردی دارد؟ بررسی جامع

حسین صفوی کمپرسورسازان

نیاز به راهنمایی دارید؟

کمپرسورسازان یک مجموعه خانوادگی است که راهنمایی و مشاوره دادن صادقانه را وظیفه خود می داند چرا که بر این باوریم ساخت ارتباط خوب و ماندگار با مشتریان بسیار مهمتر از فروش است.

فیلتر درایر کمپرسور چیست و چه کاربردی دارد؟ بررسی جامع

تقریبا در هر متر مکعب از هوای محیط 200 میلیون ذرات معلق و آلاینده وجود دارد که طی فرآیند فشرده سازی در کمپرسور باد چگالی این ذرات زیاد می شود و زمانیکه با رطوبت و روغن ترکیب می شوند حالت اسیدی پیدا می کنند که به شدت برای قطعات کمپرسور و تجهیزات و ماشین آلات مصرف کننده آسیب زا هستند. فیلتر درایر کمپرسور که یکی از اجزای مهم در انواع کمپرسور بوده از کمپرسور در برابر این ذرات محافظت می کند که در این مقاله به بررسی آن می پردازیم.

فیلتر درایر کمپرسور چیست؟

فیلتر درایر یکی از قطعات اصلی در سیکل تبرید و سیستم تهویه مطبوع است وظیفه فیلتر درایر این است که رطوبت تولید شده از مبرد در فرایند تبریدی را حذف می کند. به عبارت دیگر  فیلتر درایر جنبه محافظتی از قطعات به کار رفته در سیکل تبرید را دارد.

اهمیت استفاده از فیلتر درایر کمپرسور

رطوبت در سیستم تبرید می تواند باعث یخ زدگی، خوردگی قطعات کمپرسور باد شود از طرفی هم اسید که در اثر تجزیه شیمیایی روغن کمپرسور و مبرد تولید می شود آسیب جدی به قطعات کمپرسور می زند و همچنین ذرات معلق و آلودگی باعث سایش قطعات داخلی کمپرسور و لوله ها شود.

انواع فیلتر درایر

فیلتر درایرها چهار نوع هستند که در ادامه به توضیح این نوع از فیلتر درایرها می پردازیم.

فیلتر درایر کمپرسور

فیلتر درایر خط مایع

فیلتر درایر خط مایع بعد از کندانسور و قبل از شیر انبساط قرار می گیرد این فیلتر درایرها رطوبتی که در مایع تبرید وجود دارد را به خود جذب می کند. همانطور که می دانید رطوبت می تواند به کمپرسور آسیب برساند و باعث یخ زدگی شیر انبساط شود.

از طرف دیگر این نوع فیلتر درایرها می توانند اسید و ذرات معلق در مایع مبرد را جدب کند. اسید موجب خوردگی لوله ها و سایز قطعات در سیستم تبرید می شود.

فیلتر درایر دو جهته

فیلتر درایر دوجهته را می توان هم در خط مایع و هم در خط مکش استفاده کرد. فیلتر درایر دو جهته تمام وظایف فیلتر درایر خط مایع را انجام می دهد و علاوه بر آن می تواند روغن اضافی و گازهای غیر قابل تراکمی که در مایع مبرد وجود دارد را به خود جذب کند. این گازها می تواند باعث نویز و ارتعاش در سیستم تبرید شود.

فیلتر درایر خط ساکشن

فیلتر درایر خط ساکشن که با نام فیلتر اسید نیز شناخته می شود این نوع فیلتر داریرها نسبت به فیلتر درایر خط مایع کوچک تر هستند. فیلتر درایر ساکشن در خط مکش بعد از اواپراتور و قبل از کمپرسور قرار می گیرد.

این نوع فیلتر درایر وظیفه جذب اسید و ذرات معلق مانند گرد و غبار، رسوبات فلزی موجود در مبرد خروجی از اواپراتور را بعهده دارد. اسیدها می توانند باعث تجزیه روغن کمپرسور و خوردگی لوله ها و آسیب به کمپرسور شوند.

فیلتر درایر ترکیبی

فیلتر درایر ترکیبی یک فیلتر همه کاره است و برای محافظت کامل از تمام اجزای سیستم تبرید طراحی شده اند. فیلتر درایر ترکیبی وظایف هر دو نوع فیلتر درایر خط مایع و دوجهته را به صورت یکجا انجام می دهد. به همین دلیل به لحاظ قیمتی گران تر از فیلتر درایر خط مایع و یا دوجهته هستند. فیلتر داریر ترکیبی بعد از کندانسور و قبل از شیر انبساط قرار می گیرد و وظیفه جذب رطوبت، اسید، روغن و گازهای غیر قابل متراکم را بعهده دارد.

 

وظایف فیلتر درایر

فیلتر درایر کمپرسور

خیلی خلاصه بخواهیم وظیفه فیلتر درایر را توضیح بدهیم اینکه فیلتر درایرها با به دام انداختن ذرات، رطوبت و اسیدها نقش محافظتی از سیستم تبریدی را دارند. همانطور که می دانیم هوا حاوی مقداری رطوبت هست که این رطوبت ها می توانند باعث یخ زدگی در اوریفیس شیر انبساط شود و که جریان مبرد در این صورت مختل می شود.

از طرف دیگر وقتی رطوبت وارد سیستم تبرید میشود (بسته به نوع مبرد) با درصد های مختلف با مبرد مخلوط میشود که ترکیب رطوبت با روغن تشکیل اسید میدهد. این اسید می تواند باعث خوردگی و آسیب دیدگی لوله ها و اتصالات شود. به همین منظور فیلتر درایر از سیستم تبریدی در برابر ذرات معلق، اسید و رطوبت محافظت می کند و باعث افزایش طول عمر و کارایی آن می شود.

اجزای تشکیل دهنده فیلتر درایر

در جدول زیر به بررسی اجزای تشکیل دهنده فیلتر درایر و نحوه عملکرد آنها می پردازیم.

پوسته فیلتر درایر پوسته همان بدنه بیرونی فیلتر درایر هست که معمولا از جنس فولاد یا مس ساخته می شوند و وظیفه نگهداری سایر قطعات را بعهده دارد.
هسته فیلتر درایر هسته درون پوسته قرار دارد و حاوی موا جاذبی همچون سیلیکاژل یا آلومینا است که وظیفه جذب رطوبت مبرد را در سیستم تبرید دارد.
صافی فیلتر درایر صافی مانع ورود ذرات و آلودگی ها به درون هسته می شود. 
دریچه فیلتر درایر دریچه وظیفه جلوگیری از بازگشت مبرد به فیلتر درایر دارد.
نمد و صفحه توری فیلتر درایر فیلتر درایر از مواد خشک کننده ای همچون نمد و صفحات توری تشکیل شده است که برای کمک به فیلتر کردن ذرات از مبرد استفاده می شود. صفحه توری ذرات کوچکتر و نمد ذرات بزرگتری را از مبرد حذف می کند 

 

روش نصب فیلتر درایر

فیلتر درایر کمپرسور به دو روش در سیستم قابل نصب است: نصب در خط مایع و نصب در خط مکش. در این قسمت به بررسی 5 نکته مهمی که در زمان نصب فیلتر درایر باید به آن توجه کردمی پردازیم.

  • تناسب فیلتر درایر با ظرفیت سیستم تبرید
  • محل نصب فیلتر درایر را به گونه ای در نظر بگیرید که در زمان تعویض به راحتی قابلیت دسترسی داشته باشد.
  • فیلتر درایر را در جهت فلشی که روی آن حک شده است نصب کنید.
  • به منظور اطمینان از نصب صحیح فیلتر درایر در اخر سیستم تبرید را نشت یابی کنید.
  • فیلتر درایر را طبق جدول زمانبدی در دفترچه نگهداری آن تعویض کنید.

 

روش اول: نصب فیلتر درایر در خط مایع

فیلتر درایر دستگاه استوانه ای شکل کوچکی هستند که از دو بخش تشکیل شده اند فیلتر و ماده جاذب. در بخش فیلتر ذرات و آلودگی ها از مبرد حذف می شود. و در بخش ماده جاذب رطوبت مبرد حذف می گردد. فیلتر درایر مدلهای مختلفی دارد بعضی از آنها حاوی مواد شیمیایی هستند که می توانند ذرات اسیدی را هم از مبرد حذف کنند.

محل نصب این فیلتر درایر قبل از شیر انبساط و پس از کندانسور قرار می گیرد. فیلتر درایرها کیفیت های متفاوتی دارند فیلتر درایر با کیفیت بالا می تواند ذرات و رطوربت ها را به میزان 20 میکرون و یا بالاتر از سیستم حذف کند.

پیش از بررسی یکی دیگر از روش های نصب فیلتر درایر از شما دعوت می کنیم به مقاله بهترین پمپ باد برای نقاشی هم سر بزنید.

روش دوم: نصب فیلتر درایر در خط مکش

قرار گرفتن فیلتر درایر در خط مکش یکی از متداول ترین روشهای نصب است. محل نصب این فیلتر قبل از کمپرسور و بعد از اواپراتور هست. به این خاطر قبل کمپرسور قرار می گیرد تا از ورود رطوبت و ذرات به کمپرسور جلوگیری کند. در زمان نصب فیلتر داریر در خط مکش حتما به جهت فلشی که روی فیلترها درج شده توجه کنید تا در جهت فلش آن را نصب کنید.

مقایسه روش نصب فیلتر درایر

در جدول زیر به بررسی مزایا و معایب هر دو روش نصب فیلتر درایر کمپرسور می پردازیم.

نحوه نصب فیلتر درایر نصب فیلتر درایر در خط مایع نصب فیلتر درایر در خط مکش
مزایا 
  • جذب رطوبت بیشتر (به دلیل وجود مایع مبرد در خط مایع)
  • جلوگیری از یخ زدگی شیر انبساط (به دلیل حذف رطوبت از مبرد)
  • افت فشار کمتر
  • احتمال انسداد کمتر
معایب
  • افت بیشر فشار
  • احتمال انسداد بیشتر (به علت تجمع ذرات و آلاینده ها در مبرد)
  • جذب رطوبت کمتر (به دلیل وجود مبر گازی در خط مکش)
  • احتمال ورود ذرات به کمپرسور (در صورت عدم نصب صحیح فیلتر)

 

آموزش تعویض فیلتر درایر

فیلتر درایر

در جدول زیر به آموزش نحوه تعویض فیلتر درایر کمپرسور در سه مرحله می پردازیم.

مرحله اول: آماده سازی
  • خاموش کردن دستگاه
  • شیرهای ورودی و خروجی فیلتر درایر را ببندید.
  • خالی کردن فشار سیستم 
  • ابزارآلاتی همچون آچار، انبردست و پارچه تمیز… را آماده کنید.
مرحله دوم: تعویض فیلتر درایر
  • اتصالات فیلتر درایر کمپرسور را از لوله ها باز کنید
  • خیلی آهسته فیلتر درایر قبلی را جدا کنید
  • با استفاده از یک پارچه تمیز به دقت محل اتصال فیلتر درایر و لوله را پاک کنید.
  • فیلتر جدید را جایگزین فیلتر قبلی کنید و با آچار تمام مهره ها و اتصالات را کاملا محکم ببندید
  • شیر ورودی و خروجی فیلتر درایر را در این مرحله باز کنید.
مرحله سوم: نشت یابی و راه اندازی مجدد
  • با استفاده از گیج فشار سیستم را نشت یابی کنید در صورتی که مطمئن شدید هیچ گونه نشتی وجود ندارد می توانید دستگاه را روشن کنید

 

عمر مفید فیلتر درایر

فیلتر درایر

میانگین عمر مفید فیلتر درایر کمپرسور تقریبا 2 الی 5 سال هست. عمر مفید فیلتر درایر بستگی به شرایط کارکرد و کیفیت قطعات به کار رفته در فیلتر درایر دارد. سرویس و نگهداری منظم از فیلتر درایر تاثیر مستقیمی بر افزایش طول عمر مفید آن دارد. حدالامکان سعی کنید کمپرسور و درایر را در محیطی نصب کنید که سیستم تهویه مناسبی داشته باشد تا رطوبت و ذرات کمتری به فیلتر درایر وارد شود.

جمع بندی و خلاصه:

فیلتر درایر کمپرسور، رطوبت، ذرات و اسید را از مبرد حذف می‌کند و از قطعات سیستم تبرید محافظت می‌کند. فیلتر درایر را می‌توان در خط مایع یا خط مکش نصب کرد. هر روش مزایا و معایب خاص خود را دارد.عمر مفید فیلتر درایر 2 تا 5 سال است و باید به طور منظم سرویس و تعویض شود.

سوالات متداول

سوال اول: آیا فیلتر درایر با فیلتر روغن متفاوت است؟

بله متفاوت هستند. فیلتر درایر رطوبت، ذرات و اسید را از مبرد حذف می کند ولی فیلتر روغن تنها ذرات معلق و آلودگی ها را از روغن کمپرسور حذف می کند.

سوال دوم: چه زمانی باید فیلتر درایر را تعویض کنم؟

برای اطلاع از زمان تعویض فیلتر درایرها باید به دفترچه نگهداری آن مراجعه کرد و طبق زمانبندی که مشخص شده اقدام به تعویض نمودن آن کرد. در صورت دیر عوض کردن فیلتر درایر کمپرسور با علائمی همچون افزایش دما و فشار کمپرسور، کاهش راندمان کمپرسور و یا یخ زدگی شیر انبساط مواجه می شوید.

سوال سوم: عمر مفید فیلتر درایر کمپرسور چقدر است؟

عمر مفید فیلتر درایر کمپرسور بستگی به شرایط کارکرد و کیفیت قطعات به کار رفته دارد ولی به طور میانگین تقریبا 2 الی 5 سال عمر مفید دارند.

5/5 - (3 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از

2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سبد خرید
فروشگاه
علاقه مندی ها
0 موارد محصول
حساب کاربری من