درایر

اجزای درایر تبریدی چیست؟ بررسی جامع نحوه عملکرد آن ها

حسین صفوی کمپرسورسازان

نیاز به راهنمایی دارید؟

کمپرسورسازان یک مجموعه خانوادگی است که راهنمایی و مشاوره دادن صادقانه را وظیفه خود می داند چرا که بر این باوریم ساخت ارتباط خوب و ماندگار با مشتریان بسیار مهمتر از فروش است.

اجزای درایر تبریدی چیست؟ بررسی جامع نحوه عملکرد آن ها

هوای فشرده تولید شده از کمپرسور باد حاوی ذرات ناخالصی همچون روغن، آب و سایر آلاینده های دیگری است که قابل مشاهده نیستند ولی این ذرات موجب خوردگی، زنگ زدگی و عدم کارکرد صحیح ابزارآلات و ماشین آلات مصرف کننده هوای فشرده می شود. درایر تبریدی دستگاهی است که رطوبت را از هوای فشرده حذف می کند. در ادامه با انواع خشک کن هوای فشرده و نحوه عملکرد اجزای درایر تبریدی و جذبی بیشتر آشنا می شویم.

 

معرفی اجزای درایر تبریدی

درایر تبریدی میکروپور mikropor is 35

درایر تبریدی از قطعات مختلفی تشکیل شده است که در ادامه  به بررسی آنها می پردازیم.

کمپرسور

اجزای درایر تبریدی چیست؟

کمپرسوری که در درایر تبریدی استفاده می شود همانند کمپرسور یخجال از نوع اسکرال است. نوع گاز این کمپرسور R134A می باشد.

کندانسور

اجزای درایر تبریدی چیست؟

کندانسور قطعه ای است که گرمای هوای فشرده را به خود جذب می کند سپس به محیط اطراف انتقال می دهد و از این طریق رطوبت موجود در هوای فشرده را به مایع تبدیل می کند.

شیر انبساط

اجزای درایر تبریدی چیست؟

شیر انبساط در درایر تبریدی وظیفه کنترل دبی مبرد، کاهش فشار مبرد از کندانسور به اواپراتور را دارد شیر انبساط در دو مدل ترموستاتیکی و الکترونیکی می باشند. این شیر معمولا در خط مایع بین کندانسور و اواپراتور قرار دارد.

شیر گازی مبدل گرمایی

اجزای درایر تبریدی چیست؟

شیر گازی یک شیر برقی است که درون مبدل گرمایی قرار دارد و وظیفه کنترل جریان و دمای گاز مبرد را دارد.

اواپراتور

اجزای درایر تبریدی چیست؟

این قطعه مبدل حرارتی می باشد که با تبخیر مبرد گرمای محیط اطراف جذب می کند و با این کار به کاهش دمای هوا کمک می کند. اواپراتور لوله مسی یا آلومینیومی با پره های فلزی می باشد.

مبدل گرمایی

یک از مهمترین اجزای دراری تبریدی، مبدل گرمایی است. در این بخش رطوبت از هوای فشرده جدا می شود. اگر مبدل گرمایی دچار نقص فنی شود درایر تبریدی نمی تواند هوای خشک تولید کند.

لوله مویی

اجزای درایر تبریدی چیست؟

لوله مویی در مسیر جریان مبرد قرار دارد و با کاهش فشار مبرد باعث تبخیر شدن آن می شود و همچنین دمای هوای فشرده را کاهش می دهد.

سپراتور

سپراتور قطعه ای است که در مسیر جریان مبرد بعد از اواپراتور قرار می گیرد و وظیفه جداسازی روغن و رطوبت از مبرد را دارد.

میکروفیلتر اولیه

اجزای درایر تبریدی چیست؟

میکروفیلتر در داخل درایر تبریدی برند میکروپور ترک قرار گرفته است و در سایر برندها بایستی به صورت جداگانه تهیه و در خارج دستگاه نصب شود. میکرو فیلتر اولیه می تواند ذرات آلاینده بزرگتر از 1 میکرون از جمله گرد و غبار، رطوبت، روغن و ذرات جامد را حذف کند. همانطور که از نامش مشخص است این میکروفیلتر قبل از میکروفیلتر ثانویه نصب می شود.

میکروفیلتر ثانویه

میکروفیلتر ثانویه می تواند ذرات آلاینده بسیار کوچک را تا 0.01 میکرون را از هوای فشرده حذف کند این میکروفیلتر بعد از میکروفیلتر اولیه و قبل از تجهیزات پنوماتیکی مصرف کننده قرار می گیرد .

تابلو برق

اجزای درایر تبریدی چیست؟

تابلو برق درایر تبریدی با استفاده از نمایشگرها و چراغ‌های سیگنال، اطلاعات مختلفی مانند ولتاژ، جریان، دمای هوای فشرده، و وضعیت کارکرد سیستم را نمایش می‌دهد.

تا به اینجا به معرفی مهمترین اجزای درایر تبریدی پرداختیم حال به بررسی نحوه عملکرد آن می پردازیم. پیش از بررسی این مورد از شما دعوت می کنیم به مقاله طریقه نصب رطوبت گیر پمپ باد هم سر بزنید.

 

نحوه عملکرد اجزا درایر تبریدی

 

درایر تبریدی یکی از رایج ترین خشک کن های صنعتی می باشد که با نام درایرهای یخچالی نیز شناخته می شوند. نحوه عملکرد اجزای درایر تبریدی بسیار شبیه یخچال های خانگی می باشد.

که از سیستم تبرید برای خنک کردن مبدل ها استفاده می کند درایر تبریدی میکروپور می تواند هوای فشرده را تا میزان 3 درجه سانتی گراد خنک کند و رطوبت و ذرات موجود در هوا را تقریبا تا 90 درصد حذف کند.

برند درایر تبریدی بسیار مهم است در حال حاظر بهترین برند میکروپور ساخت کشور ترک است که پایین ترین نقطه شبنم را در بین سایر برندهای دیگر دارد. هر چه نقطه شبنم عدد بالاتری داشته باشد کیفیت درایر پایین تر می آید.

مهمترین قطعه در درایر تبریدی کمپرسور هست که معمولا گاز مبردی که داخل این کمپرسور هست از نوع R134A می باشد. کمپرسور این گاز را فشرده می کند تا دمای آن تا میزان مشخصی افزایش پیدا کند.

سپس این گاز گرم و فشرده را به سمت کندانسور می فرستد. گرمای گاز جذب کندانسور می شود و توسط فنی که پشت کندانسور قرار گرفته دمای گاز را به محیط انتقال می دهد و باعث خنک شدن گاز می شود که در این حالت گاز به حالت مایع تبدیل می شود.

حال این مایع ایجاد شده در بخش رسیور درایر ذخیره می شود و از آنجا به سمت لوله مویی فرستاده می شود. لوله مویی قطعه ای است بلند و باریک که مایع مبرد از میان آن عبور می کند و مجدد فشار و دمای مایع را کمتر می کند. مایع در دما و فشار پایین به گاز تغییر حالت می دهد.

گاز به سمت مبدل حراراتی یا همان اواپراتور رفته و در تماس با هوای فشرده مرطوب تبادل حرارتی پیدا می کند که باعث می شود گرمای هوای فشرده به گاز انتقال داده می شود و دمای هوای فشرده کاهش پیدا می کند.

طی این فرایند به علت کاهش دمای هوا فشرده، رطوبت از آن جدا می شود و به مایع تبدیل می شود و از آن جدا می شود در نتیجه هوای فشرده خشک از درایر تبریدی خارج می شود.

 

نحوه نگهداری اجزای درایر تبریدی

به منظور عملکرد صحیح و طول عمر بیشتر اجزای درایر تبریدی در این قسمت به بررسی چند نکته مهم در رابطه با نگهداری درایر تبریدی می پردازیم.

  • فیلتر هوای ورودی کمپرسور باد را به طور منظم بررسی کنید در صورت اشباع شدن و کثیف شدن آن اقدام به تعویض نمودن آن کنید.
  • به صورت دوره ای کندانسور و پره های فلزی آن را کاملا تمیز کنید و در صورت وجود نشتی با سرویس کار درایر تماس بگیرید.
  • دمای محیطی درایر تبریدی باید 5 الی 40 درجه سانتی گراد باشد در صورتی که دما بیشتر و یا کمتر از این میزان باشد اجزای درایر تبریدی نمی تواند عملکرد صحیحی داشته باشد.
  • میزان رطوبت محیط بایستی کمتر از 80 درصد باشد.
  • سایز لوله های ورودی و خروجی درایر تبریدی بایستی با سایز خروجی کمپرسور و ورودی ماشین آلات مصرف کننده هوای مفشرده تناسب داشته باشد.
  • در زمانبندی های مشخص شده در دفترچه نگهداری درایر تبریدی اقدام به تعویض میکروفیلترهای درایر تبریدی کنید

علت خرابی اجزای درایر کمپرسور

دلایل مختلفی برای خرابی اجزای درایر کمپرسور وجود دارد از جمله نوع درایر و شرایط کارکرد که در جدول زیر به بررسی مهمترین علت خرابی آنها می پردازیم.

اشباع شدن فیلتر ورودی ذرات معلق و آلودگی ها به مرور موجب جرم گرفتگی و انسداد فیلتر ورودی هوا می شود که جریان ورودی هوا به درایر کمتر از قبل می شود.
جرم گرفتگی مبدل حرارتی رسوب مواد معدنی از سیال و جرم گرفتگی لوله های مبدل حرارتی باعث اختلال انتقال حرارت مبدل می شود. در نتیجه درایر عملکرد صحیحی نخواهد داشت.
خرابی شیر برقی در صورتیکه دمای هوای فشرده خروجی از کمپرسور بیشتر از 40 درجه سانتی گراد باشد این گرمای زیاد باعث آسیب دیدن سیم پیچ ها شیر برقی می شود که در نتیجه رطوبت به درستی تخلیه نمی شود. از طرفی رسوب و آلودگی در شیر برقی موجب می شود شیر برقی به درستی باز و بسته نشود.
خرابی سنسور رطوبت سنج در صورت عدم تعویض به موقع فیلترهای درایر و  گرم شدن بیش از حد درایر، رطوبت و ذرات معلق و آلودگی ها به سنسور دما و رطوبت سنج آسیب می زند.
خرابی کندانسور کثیف شدن و گرفتگی لوله های کندانسور موجب می شود تا عملکرد درایر تبردیدی مختل شود و همچنان رطوبت در هوای فشرده باقی بماند.
نقص فنی کمپرسور درایر  مشکلات الکتریکی و مکانیکی می تواند به کمپرسور درایر آسیب بزند. افت ولتاژ و اتصال کوتاه می تواند به سیم پیچ ها کمپرسور آسیب بزند. فرسودگی قطعات متحرک درون کمپرسور و کمبود گاز مبرد می تواند باعث کاهش کارایی کمپرسور درایر شود.
تخریب مواد جاذب عوامل شیمیایی و فیزیکی می تواند موجب خراب شدن مواد جاذب در درایر جذبی شود. در صورتی که هوای فشرده وارد شده به درایر، دمای و سرعت بیش از حد استاندارد داشته باشد باعث ساییدگی مواد جاذب می شود. در صورتیکه هوای فشرده وارد شده به درایر آلوده به روغن و آلاینده های اسیدی باشد در تماس با مواد جاذب ترکیب شیمیایی صورت می گیرد که ظرفیت جذب رطوبت مواد جاذب را کاهش می دهد.
خرابی میکروفیتر اولیه و ثانویه در صورتیکه فیلتر هوا کمپرسور اشباع شده باشد ذرات معلق و آلاینده های روغن و اسید همراه هوای فشرده وارد درایر تبریدی می شود و باعث می شود میکروفیلترها زودتر کثیف شوند همچنین دمای بالای هوای ورودی به درایر می تواند باعث آسیب دیدن الیاف میکروفیلترها شود.

 

مقایسه اجزای درایر تبریدی با جذبی

اجزای درایر کمپرسور

در جدول زیر به مقایسه اجزای درایر کمپرسور می پردازیم برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله مقایسه درایر تبریدی و جذبی هم سر بزنید.

اجزای درایر کمپرسور درایر تبریدی درایر جذبی
شاسی دارد دارد
کندانسور دارد ندارد
صدا خفه کن ندارد دارد
فن کندانسور دارد ندارد
شیر برقی دارد دارد
کمپرسور دارد ندارد
پانل کنترل دارد دارد
ولو پرشر سوئیچ دارد دارد
سیستم کنترل انعطاف پذیر ساده
نشانگر نقطه شبنم دارد دارد
مخزن رسیور دارد ندارد
مخزن حاوی مواد جاذب ندارد دارد
لوله مویی دارد ندارد
شیر برقی مسیر ورودی هوا دارد دارد
شیر اطمینان دارد دارد
اواپراتور دارد ندارد
شیر یکطرفه دارد ندارد
شیر برقی تخلیه دارد دارد
شیر برقی ورودی احیاء ندارد دارد
خروجی هوای درایر دارد دارد

 

در آخر سوالی که باید پاسخ دهیم این است که آیا خرید درایر تبریدی پیشنهاد می شود؟

 

سوالات متداول

 

سوال اول: تفاوت میکروفیلتر اولیه و ثانویه در درایر تبریدی چیست؟

میکروفیلتر اولیه ذرات آلاینده بزرگتر از ۱ میکرون از جمله گرد و غبار، رطوبت، روغن و ذرات جامد و میکروفیلتر ثانویه می تواند ذرات آلاینده بسیار کوچک را تا ۰٫۰۱ میکرون را از هوای فشرده حذف کند. 

 

سوال دوم: چرا از درایر تبریدی باید استفاده کرد؟

هوای فشرده تولید شده از کمپرسور باد دارای رطوبتی است که این رطوبت می تواند به ماشین آلات و تجهیزات پنوماتیکی آسیب بزند از جمله خوردگی لوله ها و نشت و خرابی که در نهایت هزینه تعمیرات را بالا می برد.

از طرف دیگر در برخی کارها مانند نقاشی، چاپ، مواد غذایی و داروسازی رطوبت می تواند باعث ایجاد نقص و کاهش کیفیت در محصول نهایی شود.

 

سوال سوم: منظور از نقطه شبنم در دایر کمپرسور چیست؟

نقطه شبنم دمایی است که بخار آب از هوای فشرده جدا می شود و به مایع تبدیل می شود هر چه نقطه شبنم پایین تر باشد کیفیت درایر تبریدی بالاتر است به عنوان مثال درایری که نقطه شبنم 3+ دارد نسبت به درایر تبریدی که نقطه شبنم 7+ دارد می تواند بهتر و بیشتر رطوبت را از هوای فشرده جدا کند در نهایت هوای خشک تری به شما می دهد.

5/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
فروشگاه
علاقه مندی ها
0 موارد محصول
حساب کاربری من