کدام درایر مناسب کارم است؟ تبریدی یا جذبی
اگر دنبال خرید درایر (رطوبت گیر) برای کمپرسور یا خط تولید باشید احتمالا شنیده اید که برخی از فروشندگان می گویند درایر تبریدی بهتر است و برخی دیگر می گوید درایر جذبی بهتر است؟
اگر سر درگم شده اید و یا نمی دانید چه کسی حقیقت را می گوید پیشنهاد می کنم این مطلب را بخوان تا بصورت کامل متوجه شوی بالاخره کدامیک عملکرد و کیفیت بهتری دارد و کدامیک قیمت مناسب تری.
چند نوع درایر (رطوبت گیر) در بازار وجود دارد؟
بطور کلی 2 نوع درایر در بازار وجود دارد:
- درایر تبریدی refrigerated dryer
- درایر جذبی desiccant dryer
احتمالا در روند تحقیق و استعلام قیمت گرفتن نام این دو نوع درایر را شنیده ای اما سوال اینجاست که کدامیک بهتر هستند و قدرت بیشتری دارند؟
برای اینکه این موضوع را بتوانی بهتر درک کنی بهتر است ماجرای پشت پرده درایر ها را در ایران برایت تعریف کنم تا متوجه شوی چرا اطلاعاتی که فروشندگان درباره درایر می دهند با کل دنیا متفاوت است.
تا چند سال پیش تکنولوژی ساخت یا بهتر بگویم علم ساخت هیچ کدام از درایر ها در ایران وجود نداشت.
به همین دلیل تقریبا همه تولید کنندگان کمپرسور، دلالی درایر را می کردند (از جمله خود ما). حالا منظورم از دلالی چی هست؟
یعنی در ایران یکی دوتا وارد کننده درایر وجود داشت و تولید کنندگان کمپرسور، درایر را از آن وارد کنندگان می خریدند، مقداری روی قیمت آن می کشیدند و سپس بفروش می رساندند.
از آنجایی که بطور کلی قیمت درایر جذبی در همه جای دنیا بیشتر از درایر تبریدی است، واردات درایر جذبی به ایران کمتر بود.
به عبارت دیگر تقریبا همه فروشنده درایر تبریدی شده بودند (چون حجم واردات بیشتری داشت). خب طبیعتا اگر در آن زمان ها قصد خرید درایر داشتید حتما درایر تبریدی را پیشنهاد می کردند و با آب و تاب درباره مزایای آن صحبت می کردند و می گفتند فقط درایر تبریدی و دیگر هیچ!
همین مبالغه کردن ها درباره درایر تبریدی سبب شد اکثر افراد (خریداران) تصور کنند درایر تبریدی، بهترین درایر است گرچه این موضوع نه تنها صحت ندارد بلکه دقیقا برعکس واقعیت است.
عملکرد و کارایی کدام بهتر است؟ (تبریدی یا جذبی)
عملکرد و کارایی درایر جذبی با اختلاف از درایر تبریدی بهتر است به همان میزان قیمت درایر جذبی از تبریدی نیز بیشتر است. (البته با چند تا سرچ ساده در گوگل هم میتوانی متوجه این موضوع شوی)
اما در ایران به لحاظ قیمتی درایر تبریدی گران تر است! حالا چرا؟
چون درایر تبریدی همچنان حالت دلالی دارد و کسی آن را تولید نمی کند. یعنی زمانی که قصد خرید یک درایر تبریدی دارید باید بدانید چندین بار به آن افزایش قیمت خورده است.
هزینه گمرکی، هزینه خرید از وارد کننده، هزینه حمل و نقل، سود دلالی (افزایش قیمت روی فروش تکی) و…
اما از آنجایی که امروز درایر جذبی داخل ایران تولید می شود و هزینه گمرکی و سود دلالی در آن وجود ندارد قیمت نهایی تقریبا نصف قیمت تبریدی می شود.
به عبارت ساده تر درایر جذبی با کارایی و عملکرد بهتر از تبریدی، قیمت ارزان تری نیز دارد.
حداقل در این زمینه خیلی شانس آورده ای که در ایران بدنیا آمده ای! چون جنس بهتر با قیمت پایین تر بفروش می رسد و جنس ضعیف تر با قیمت بالاتر (کمتر از معجزه نیست)
چرا درایر جذبی از تبریدی بهتر است؟
می خواهم بدون اینکه وارد توضیحات پیچیده و خسته کننده علمی شوم به زبان ساده توضیح دهم.
درایر تبریدی در بهترین حالت قادر است نقطه شبنم 3+ را تولید کند اما این در صورتی است که درایر جذبی قادر به تولید نقطه شبنم -40 , -70 نیز می باشد.
به عبارت ساده تر در شرایطی که دمای هوا (Inlet Temperature) کمتر از 2 درجه سانتی گراد باشد درایر تبریدی عملکرد خوبی نخواهد داشت و این در صورتی است که درایر های جذبی در سرد ترین روز سال در سرد ترین شهر ها هم می توانند به خوبی و بدون مشکل کار کنند.
در کنار این موضوع هر چقدر نقطه شبنم پایین تر باشد، هوای خشک تر خواهد بود.
بنابراین می توان نتیجه گرفت درایر جذبی از هر جهت انتخاب بهتری است (البته در ایران، چون در خارج از ایران قیمتش بالاتر از تبریدی می باشد)
برند های مطرح درایر:
برند های مطرح درایر تبریدی:
- میکروپور Mikropor (ترک)
- وایز ایر Wiseair (چینی)
- آرنیکا Arnika (ترک)
بین این 3 برند، میکروپور با اختلاف از سایر برند های درایر تبریدی بهتر است البته قیمت بیشتری نیز دارد.
میکروپور Mikropor یک برند ترکیه ای است که تحت لیسانس آمریکا فعالیت می کند. به لحاظ نقطه شبنم یا dew point بهترین گزینه را مابین درایر های تبریدی ارائه می دهد.
وایزر Wiseair یک برند چینی است که گفته می شود تحت لیسانس انگلیس فعالیت می کند. برای مدتی در بازار ایران وارد شد اما ظاهرا بازار استقبال گرمی نکرد به همین علت امروز نام این برند کمی کمرنگ شده است.
آرنیکا Arnika یک برند ایرانی-ترکیه ای است که مانند وایزر، مورد استقبال بازار واقع نشده است.
برند های مطرح درایر جذبی:
تقریبا تمامی برندهای مطرح کمپرسور در دنیا مانند اطلس کوپکو، کایزر، کوئنسی و… درایر جذبی تولید می کنند اما از زمانی که این درایر ها در داخل ایران هم تولید می شوند هیچ توجیه اقتصادی برای وارد کردن آنها وجود ندارد در نتیجه وارداتی هم ندارد.
خب با این وجود چطور متوجه شویم کدام درایر جذبی کیفیت بهتری دارد؟
جنس میکروفیلتر ها و مواد جاذب (آلومینا اکتیو Activated Alumina) داخل برجک ها، تایین کننده کیفیت درایر است.
نکته مهم: باید مواد جاذب آلومینا اکتیو به صورت کامل داخل برجک ها پر باشند و نباید فضای خالی باقی مانده باشد چرا که در غیر این صورت، مواد جاذب شکسته می شوند و خاصیت خود را تا حد زیادی از دست می دهند.
آیا درایر ها سبب افت فشار می شوند:
بله. درایر ها به طور معمول سبب افت فشار تا 0.3 bar می شوند. این بدین معنا است که باید کمپرسورتان را در فشار بالاتر تنظیم کنید.
بطور مثال اگر نیاز فشار باری 7 بار دارید و می خواهید از درایر استفاده کنید می بایستی فشار را روی 7.3 bar تنظیم کنید (البته اگر قصد خرید همزمان کمپرسور و درایر داشته باشید خود شرکت سازنده این کار را برای شما انجام خواهد داد)
کلام پایانی:
در این مطلب با همدیگر متوجه شدیم درایر جذبی به لحاظ کارایی و عملکرد و همچنین قیمت مناسب تر از درایر تبریدی است. اما اگر نیاز به مشاوره بیشتری داشتید می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا با صبر و حوصله راهنمایی های لازم را انجام دهند.
- آموزش نصب و راه اندازی کمپرسور اسکرو - سپتامبر 27, 2023
- آموزش سرویس دوره ای کمپرسور اسکرو - سپتامبر 27, 2023
- قیمت خرید و فروش کمپرسور باد ( ایتالیایی / ایرانی / چینی / سایلنت ) - سپتامبر 18, 2023
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!