هوای فشرده تولید شده توسط کمپرسور باد به دلیل وجود رطوبت می تواند به ماشین آلات و تجهیزات پنوماتیک شما آسیب بزند. وجود رطوبت کاملا طبیعی و غیر قابل اجتناب است که برای حذف این رطوبت باید از رطوبت گیر پمپ باد استفاده کرد.
طریقه نصب رطوبت گیر پمپ باد
نصب رطوبت گیر کمپرسور هوا بسیار آسان بوده و با داشتن کمی دانش فنی و تعدادی ابزار می توانید خودتان به راحتی آن را انجام دهید. در این مقاله به شما طریقه نصب رطوبت گیر پمپ باد را به صورت مرحله به مرحله آموزش می دهیم.
- رعایت ایمنی
- انتخاب محل نصب مناسب
- نوع اتصالات
- استفاده از نوار تفلون
- نصب رطوبت گیر
- تخلیه رطوبت گیر
قبل از اینکه بخواهید اقدام به نصب رطوبت گیر کنید بهتر است دفترچه راهنمای طریقه نصب رطوبت گیر پمپ باد را با دقت مطالعه کنید و اگر در مورد هر مرحله ای از فرآیند نصب مطمئن نیستید حتما با یک متخصص مشورت کنید.
مرحله اول: رعایت نکات ایمنی
قبل از شروع کار از عینک، دستکش و لباس ایمنی برای جلوگیری از خطرات احتمالی استفاده کنید. در این مرحله قبل از جدا کردن هر گونه اتصالی باید پمپ باد یا کمپرسور هوا را خاموش کنید و اجازه دهید هوای فشرده کاملا خالی شود. برای ایمنی بیشتر برق کمپرسور را قطع کنید تا از هرگونه شوک الکتریکی جلوگیری شود.
مرحله دوم: انتخاب محل نصب مناسب
در این مرحله باید محل مناسبی برای رطوبت گیر انتخاب کنید. عموما محل رطوبت گیر را به دو صورت در نظر می گیرند:
- روش اول: نصب رطوبت بین کمپرسور و مخزن
- روش دوم: نصب رطوبت گیر بعد از کمپرسور و مخزن
روش اول اصولی تر از روش دوم است. به این دلیل که هوای که از کمپرسور خارج می شود فشار خیلی کمی تقریبا 1 بار دارد ( برای درک بهتر این موضوع تصور کنید دستتان را جلوی پنکه گرفتید ) زمانیکه هوا وارد رطوبت گیر می شود فرصت کافی برای گرفتن رطوبت هوا را دارد.
ولی در روش دوم هوای فشرده خارج شده از مخزن تراکم و فشار بسیار بالایی دارد و با شدت زیادی این هوای متراکم شده وارد رطوبت گیر می شود و فرصت کافی برای گرفتن رطوبت هوا فشرده نیست و کارایی رطوبت گیر پمپ باد پایین می آید.
پس بهترین روش نصب رطوبت گیر بین کمپرسور و مخزن است و دقت کنید و این محل را به صورتی در نظر بگیرید که رطوبت گیر پمپ باد به راحتی قابل دسترس باشد تا در زمان سرویس و تعمیر با مشکل خاصی مواجه نشوید.
مرحله سوم: نوع اتصالات
اتصالاتی که برای رطوبت گیر و کمپرسور استفاده می کنند باید نوع رزوه ای باشد. اتصالات رزوه ای به صورت نر و ماده هستند به عبارت دیگر یکی از اتصالات دارای دندانه های خارجی بوده و دیگری دندانه های داخلی دارد که از این طریق به همدیگر پیچ می شوند. این نوع اتصالات در برابر فشار بالا بسیار مقاوم هستند.
مرحله سوم: استفاده از نوار تفلون
به منظور آب بندی اتصالات رزوه ای و جلوگیری از نشت هوا، گاز، مایعات و جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی از نوار تفلون و یا چسب تفلون استفاده می کنند. نوار تفلون یک نوار پلاستیکی پهن و نارک با خاصیت کشسانی است.
قبل از استفاده از نوار تفلون ابتدا باید اتصالات رزوه ای را تمیز کرد تا هیچ گونه آلودگی روی آن نباشد در صورتی که اتصالات کثیف باشند باعث می شود که نوار تفلون خوب به آن نچسبد و شل شود.
نوار تفلون را در جهت عقربه ساعت به دور دنده های نر که دندانه های خارجی دارد بپیچانید. در زمان پیچاندن کمی نوار تفلون را بکشید تا خوب به دندانه های بچسبد.
مرحله چهارم: نصب رطوبت گیر
در این مرحله رطوبت گیر پمپ باد را با استفاده از آچار و اتصالات رزوه ای به خطوط لوله هوا محکم ببندید.
مرحله پنجم: تخلیه رطوبت گیر
رطوبت گیر پمپ باد از طریق نیروی گری از مرکز، رطوبت را از هوای فشرده جدا می کند. رطوبت انباشته شده باید از دستگاه رطوبت گیر پمپ باد تخلیه شود که این کار به دو صورت انجام می شود:
- روش اول: تخلیه دستی
- روش دوم: تخلیه اتوماتیک[/su_list]
روش اول هزینه کمی دارد ولی نیاز هست تا کاربر هر روز به صورت دستی شیر تخلیه را باز کند تا آب جمع شده تخلیه شود و بعد شیر را ببند. این کار کمی زمان بر است و نیاز به نظم و دقت خاصی دارد تا به صورت منظم آب جمع شده در رطوبت گیر پمپ باد تخلیه شود.
روش دوم استفاده از اتودرین هست. که باید به صورت جداگانه این قطعه را خریداری کنید و هزینه آن نسبت به روش اول بیشتر است. اتودرین در واقع شیر تخلیه خودکار هست که با برق کار می کند و طبق برنامه زمانبندی شده ای که به آن می دهید می تواند به موقع آب جمع شده از رطوبت گیر پمپ باد تخلیه کند و برخلاف روش اول نیاز به اپراتور نمی باشد.
نکات نصب رطوبت گیر پمپ باد
نکته بسیار مهمی که در طریقه نصب رطوبت گیر پمپ باد وجود دارد این است که باید سایز ورودی و خروجی تله آبگیر با سایز خروجی کمپرسور و ورودی مخزن یکسان باشد و همچنین به لحاظ ظرفیت و فشار قابل تحمل با کمپرسور باد باید متناسب باشد.
بهترین برند رطوبت گیر پمپ باد
رطوبت گیر پمپ باد با برند میکروپور که ساخت کشور ترکیه می باشد مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. این رطوبت گیرها می توانند ذرات درشت آب را از هوای فشرده تا اندازه 20 میکرون را جدا کنند.
شکل ظاهری رطوبت گیر پمپ باد به صورت استوانه هستند که به روش سانتریفیوژ ذرات آب و روغن را از هوای فشرده جداسازی می کنند.
انواع رطوبت گیر پمپ باد
سه مدل رطوبت گیر کمپرسور باد وجود دارد که توانایی خشک کردن هوای فشرده کمپرسور را دارند.
تله آبگیر water trap | تله آبگیر یک نوع رطوبت گیر هست و تنها می تواند حدود 20% رطوبت را از هوای فشرده بگیرد. در صورتی که نیاز به هوای قشرده کاملا خشک دارید باید از دیگر رطوبت گیرها مانند درایر تبریدی و جذبی استفاده کنید. تله آبگیرها حتما باید پیش از درایرها نصب شوند. و روش کار در تله آبگیر به صورت نیروی گریز از مرکز است. |
درایر تبریدی refrigerated dryer | این نوع از رطوبت گیرها توانایی خشک کردن بسیار بالاتری از تله آبگیر ها دارند. درایر تبریدی با فرایند سرد کردن رطوبت را از هوای فشرده گرفته، در واقع بخار تبدیل به قطرات آب شده و از دستگاه بطور اتومات خارج می شود. |
درایر جذبی desiccant air dryer | درایر جذبی مدل دیگری از انواع درایر است که امروز طرفداران بسیاری در بازار دارد و به علت اینکه حدود 30 تا 35 برابر قدرت رطوبت گیری بالاتری نسبت به درایر های تبریدی دارند تقریبا جایگزین سایر درایر ها یا رطوبت گیر های کمپرسور باد شده است. |
برند میکروپور سه مدل تله آبگیر water trap پمپ باد تولید می کند به شرح زیر می باشد:
- رطوبت گیر پمپ باد مدل GWS (تحمل فشار تا حداکثر 16 بار و کانکشن سایز ½ تا 3 اینچ)
- رطوبت گیر پمپ باد مدل HGWS (تحمل فشار تا حداکثر 50 بار با کانکشن سایز ½ تا ½2 اینچ)
- رطوبت گیر پمپ باد مدل FWS (تحمل فشار تا 14 بار و کانکشن سایز از DN80 تا DN350)
مزایای رطوبت گیر پمپ باد
در جدول زیر به بررسی مزایای استفاده از رطوبت گیر پمپ باد می پردازیم.
جلوگیری از یخ زدگی | در صورتیکه رطوبت در هوای فشرده تولید شده از کمپرسور باد باقی بماند این رطوبت در لوله ها و شیرها مخصوصا در فصل زمستان به علت کاهش دما هوا یخ می زند و این یخ زدگی باعث مسدود و یا ترکیدن لوله ها و آسیب به قطعات ماشین آلات پنوماتیک می شود. |
افزایش کیفیت محصول تولیدی | رطوبت موجود در هوای فشرده باعث کاهش کیفیت محصول تولیدی می شود به عنوان مثال در صنعت داروسازی و یا بیمارستان ها وجود این رطوبت در خط تولید هوای فشرده برای سلامتی انسان خطرناک است. |
افزایش طول عمر ماشین آلات | رطوبت می تواند باعث خوردگی و زنگ زدگی قطعات داخلی ماشین آلات و تجهیزات پنوماتیک و بادی شود که این امر باعث نقص فنی و خرابی دستگاه ها می شود و هزینه تعمیرات را بالا می برد. |
قیمت رطوبت گیر پمپ باد
قیمت رطوبت گیر پمپ باد با توجه به مدل، ظرفیت و برند متغییر می باشد. ولی در حالت کلی قیمت رطوبت گیر مدل water trap از دیگر مدل ها پایین تر می باشد چرا که ساختار ساده تری داشته و رطوبت گیر آن کمتر از مدلهای دیگر است.
در رابطه با قیمت دو مدل رطوبت گیر دیگر به این صورت هست که در کل دنیا به جز ایران درایر جذبی به علت کارایی و خشک کنندگی بیشتر نسبت به درایر تبریدی قیمت بالاتری دارد ولی در ایران این امر کاملا برعکس هست.
در ایران همانطور که در مقاله مقایسه درایر تبریدی و جذبی گفتیم درایر تبریدی گران تر از جذبی است چرا که درایر تبریدی برند میکروپور MIKROPOR وارداتی است و هزینه های گمرک و حمل و نقل و نوسانات قیمت ارز بر آن اثر می گذارد.
خلاصه و جمع بندی
رطوبت موجود در هوای فشرده کمپرسور باد می تواند به تجهیزات و ابزارآلات پنوماتیک آسیب برساند. راه حل استفاده از رطوبت گیرها می باشند که مدل های مختلفی دارند از جمله: تله آبگیر، درایر تبریدی و درایر جذبی که انتخاب هر کدام بستگی به نوع نیاز شما دارد که چقدر وجود رطوبت در سیستم هوای فشرده برای شما حساس بوده. در این مقاله به آموزش طریقه نصب رطوبت گیر پمپ باد پرداختیم.
سوالات متداول:
سوال اول: بهترین محل برای نصب پمپ باد کجاست؟
بهترین محل برای نصب رطوبت گیر پمپ باد بین کمپرسور و مخزن است. در این محل، رطوبت فرصت کافی برای جدا شدن از هوای فشرده را دارد.
سوال دوم: از چه نوع اتصالاتی باید برای نصب رطوبت گیر پمپ باد استفاده کرد؟
اتصالات رزوه دار که به صورت نر و ماده هستند مناسب است و حتما از نوار تفلون به دور اتصالات رزوه دار که دندانه خارجی دارد بپیچید این کار باعث آب بندی می شود و از نشت هوا جلوگیری می کند.
سوال سوم: رطوبتی که از هوای فشرده بوسیله تله آبگیر جدا می شود چگونه تخلیه می شود؟
دو روش برای تخلیه آب در تله آبگیر وجود دارد. روش دستی و اتومات. که در روش دستی کاربر باید شیر را به صورت دستی باز و بسته کند تا آب انباشته شده تخلیه شود این روش ارزان تر ولی زمان بر است.
در روش دیگر باید اتودرین جداگانه خریداری کنید و زیر تله آبگیر نصب کنید. اتودرین شیر تخلیه اتومات است و با برق کار می کند و طبق برنامه زمانبندی تعریف شده اقدام به تخلیه آب انباشته شده می کند. این روش گران تر است و دیگر نیاز به کاربر و صرف زمان ندارد.
دیدگاهی در مورد “طریقه نصب رطوبت گیر پمپ باد [در ۵ مرحله]”
سلام خسته نباشید یه سوال داشتم از شما می خواستم بدونم که این توضیحاتی که درباره محل مناسب نصب پمپ پاد تو کمپرسور دادین برای همه مدل های کمپرسور اعم از اسکرو و روغنی و هیدرولیک و اینا هست یا نه صرفا برای یه مدل خاص کاربرد داره و هر مدل دیگه نکات نصب خودش رو داره؟
سلام وقت بخیر
معمولا کمپرسور باید در محلی باشد که دور از گرد و خاک و نور مستقیم خورشید باشد و دمای محیط بین 20 تا 30 درجه سانتی گراد باشد
سلام وقتتون بخیر باشه من می خواستم بدونم که نحوه نصب رطوبت گیر پمپ باد قلق خاصی داره من خودم رو دستگاه خودم نصب کردم ولی احساس می کنم که یه جای کار رو اشتباه کردم چون که گه گاه احساس می کنم که نم پس میده دستگاه و یه قسمت هاییش خنک تره نمی دونم شایدم الکی روش حساس شدم