آموزش سرویس دوره ای کمپرسور اسکرو
تقریبا بعد از هر ۱۲۰۰ ساعت کارکرد کمپرسور اسکرو، نیاز به سرویس دوره ای می باشد.
در این زمان بسیاری از افراد نگران این هستند که نکند در زمان سرویس دوره ای مرتکب اشباهی شوند که منجربه آسیب به کمپرسور شود و در نتیجه سبب متوقف شدن خط تولید شود.
در این مطلب می خواهم به صورت قدم به قدم و خیلی ساده سرویس دوره ای کمپرسور اسکرو را توضیح دهم تا جای هیچگونه نگرانی باقی نماند.
مراحل سرویس دوره ای کمپرسور اسکرو:
برای درک ساده تر من این فیلم را آماده کردم که می توانیم با همدیگر مشاهده کنیم.
همانطور که در ویدیو مشاهده کردید مراحلی وجود دارد که قدم به قدم باید انجام دهیم. در مرحله اول باید به سراغ مخزن سپریتور برویم.
ابتدا درپوش شیر تخلیه را باز می کنیم.
سپس شیر تخلیه مخزن سپریتور را بصورت کامل باز می کنیم تا روغن موجود تخلیه گردد.
نکته: بهتر است قبل از تخلیه روغن یک ظرف زیر شیر تخلیه قرار دهیم تا روغن در کابین کمپرسور پخش نشود چرا که تمیز کردنش بسیار سخت خواهد بود.
بعد از اینکه اطمینان حاصل کردیم روغن موجود در مخزن سپریتور بصورت کامل تخلیه شده است به سراغ درپوش مخزن سپریتور می رویم.
درپوش را باز کرده و سپس از همانجا روغن جدید را در مخزن می ریزیم.
نکته: روغن کمپرسور اسکرو حتما باید از نوع VDL68 باشد و هرگز نباید از روغن هیدرولیک استفاده کنیم چرا که سبب ایجاد چسبندگی در روتور های ایرند می شود و کمپرسور آسیب جدی می بیند.
حجم روغن همیشه باید روی خط سبز رنگ گیج روغن مخزن سپریتور باشد.
خط قرمز پایینی گیج نشان دهنده این است که روغن مخزن از سطح مینمم (حداقلی) کمتر است. کم بودن روغن سبب می شود کمپرسور داغ شود یا به ایرند آسیب وارد شود.
خط قرمز بالایی گیج نشان دهنده این است که حجم روغن بیش از حد مجاز در مخزن وجود دارد. زیاد بودن روغن سبب می شود فیلتر روغن و فیلتر سپریتور خیلی زود به حالت اشباع برسند و در خروجی هوای فشرده شاهده بخارات روغن باشیم که این امر به درایر جذبی یا درایر تبریدی که در خط داریم آسیب وارد میکند.
آموزش تعویض فیلتراسیون در سرویس دوره ای کمپرسور اسکرو
بعد از اینکه روغن مخزن سپریتور را تخلیه و سپس پر کردیم نوبت به تعویض فیلتراسیون کمپرسور اسکرو می رسد.
زمانی که می گوییم فیلتراسیون منظور فیلتر هوا، فیلتر سپریتور و فیلتر روغن می باشد که در عکس زیر با همدیگر مشاهده می کنیم.
نحوه تعویض فیلتر هوا:
برای باز کردن فیلتر هوا، ابتدا باید بست کمری که زیر فیلتر هوا قرار دارد را باز کنیم. سپس فیلتر هوای قدیمی را خارج کنیم و فیلتر هوای جدید را نصب کنیم و با سفت کردن بست کمری جای آن را محکم کنیم.
نحوه تعویض فیلتر روغن:
برای باز کردن فیلتر روغن نیاز به ابزاری به اسم فیلتر باز کن داریم.
فیلتر باز کن را در پایین ترین قسمت فیلتر روغن قرار می دهیم و سپس شروع به باز کردن فیلتر می کنیم.
بعد از باز کردن فیلتر روغن، آن را با فیلتر روغن جدید تعویض میکنیم. به یاد داشته باشید برای سفت کردن فیلتر روغن جدید حتما باید از دست استفاده کنید و نه فیلتر باز کن.
نکته: اگر فیلتر باز کن را در قسمت بالایی یا میانی فیلتر روغن قرار دهیم نه تنها فیلتر باز نمی شود بلکه فقط آسیب می بینید و له می شود.
نحوه تعویض فیلتر سپریتور:
فیلتر سپریتور را نیز به مانند فیلتر روغن تعویض می کنیم.
ابزاری که برای باز کردن فیلتر استفاده می شود، فیلتر باز کن نام دارد که عکس آن را در تصویر زیر می بینیم.
بعد از باز کردن فیلتر سپریتور قدیمی و جایگزینی آن با فیلتر سپریتور جدید، نوبت به سفت کردن آن می رسد.
برای این کار هرگز نباید از ابزار فیلتر باز کن استفاده کنیم چرا که اگر این کار را انجام دهیم زمان سرویس دوره ای بعدی کمپرسور اسکرو، دیگر نمی توانیم آن را باز کنیم.
پس برای سفت کردن فیلتر سپریتور باید از دست مان استفاده کنیم و تا جایی که می توانیم آن را سفت کنیم (البته نباید آنقدری فشار آورد که فیلتر دفرمه یا قر شود)
بعد از اتمام کار کافیست کمپرسور را روشن کنیم و به PLC (صفحه نمایش کمپرسور) نگاه می کنیم. اگر جمله “ready to start” را نشان داد یعنی بدون مشکل کمپرسور می تواند کار کند.
کلام پایانی:
اگر نیاز به مشاوره بیشتر داشتید کافی است با کارشناسان کمپرسورسازان در تماس باشید تا با صبر و حوصله راهنمایی های لازم را انجام دهند.
- آسان ترین روش عیب یابی درایر جذبی - نوامبر 6, 2023
- نحوه صحیح خاموش کردن کمپرسور اسکرو - اکتبر 16, 2023
- تنظیم زمان استندبای کمپرسور اسکرو - اکتبر 15, 2023
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!