کمپرسور پیستونی

نشتی در کمپرسور هوا [۳ روش نشت یابی + راه حل سریع]

حسین صفوی کمپرسورسازان

نیاز به راهنمایی دارید؟

کمپرسورسازان یک مجموعه خانوادگی است که راهنمایی و مشاوره دادن صادقانه را وظیفه خود می داند چرا که بر این باوریم ساخت ارتباط خوب و ماندگار با مشتریان بسیار مهمتر از فروش است.

نشتی در کمپرسور هوا [۳ روش نشت یابی + راه حل سریع]

کمپرسور تان دیر تر از قبل پر می شود؟ به فشار باری مورد نظر نمی رسید؟ سریع تر از قبل هوای فشرده مخزن کمپرسور خالی می شود؟

همه این ها نشان دهنده وجود نشتی در کمپرسور هوا می باشد. مشکلی که اگر آن را برطرف نکنید نه تنها باعث ایجاد نشتی های بیشتر می شود بلکه سبب افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی هزینه و مصرف برق می شود.

 

نشتی کمپرسور چه زمانی ایجاد می شود

پیدا کردن زمان دقیق ایجاد نشتی در کمپرسور هوا کار سختی است چون ابتدا نشتی ها بصورت خیلی کوچک و ناچیز ایجاد می شوند. بطوری که حتی شاید اصلا متوجه وجود نشتی نشوید.

اما به مرور زمان نشتی رشد می کند و کم کم سبب کاهش کارایی کمپرسور می شود. عموم مصرف کنندگان زمانی متوچه وجود نشتی می شوند که چیزی حدود ۳ الی ۶ ماه از زمان ایجاد نشتی اولیه گذشته است و حجم نشتی زیاد شده است.

هر جایی از کمپرسور می تواند دچار نشتی شود اما طبق تجربه چندین ساله عمدتا نشتی ها در شلنگ کمپرسور اتفاق می افتند. چون خیلی از مصرف کنندگان بعد از استفاده از هوای فشرده، شلنگ را روی زمین می اندازند و همین امر سبب ایجاد نشتی های میکروسکوپی می شود.

نشتی در کمپرسور هوا

 

علل ایجاد نشتی در کمپرسور هوا

نشتی کمپرسور هوا هم برای کیف پول شما و هم برای آرامش خاطر شما می تواند دردسرساز باشد. این مشکل، انرژی و پول را هدر می دهد و حتی می تواند سبب کاهش طول عمر تجهیزات شرکت شود. خوشبختانه، دلایل و راه‌حل‌های متداول زیادی برای راه‌اندازی مجدد سیستم شما وجود دارد.

در مرحله اول بهتر است بصورت خلاصه با علل نشتی کمپرسور هوا آشنا شویم:

نشتی در اتصالات
  • شل شدن اتصالات مانند لوله و شیر valve
  • فرسودگی اورینگ و واشر
  • ترک خوردگی اتصالات
نشتی در اجزا داخلی
  • فرسودگی رینگ، پیستون، سیلندر و…
  • آسیب دیدگی در شیر تخلیه کمپرسور
  • زنگ زدگی مخزن هوای فشرده
استفاده بیش از حد از کمپرسور استفاده بیش از حد از کمپرسور (بیشتر از ظرفیت کمپرسور) سبب فشار به کمپرسور و در نتیجه شل شدن اتصالات داخلی می شود
نصب و راه اندازی نامناسب اگر در زمان نصب و راه اندازی کمپرسور نکات تکنیکال رعایت نشود سبب می شود از همان ابتدای امر کمپرسور با مشکل کار کند.
عدم سرویس و نگهداری منظم عدم سرویس و نگهداری منظور کمپرسور سبب ایجاد مشکل، فرسودگی یا شل شدگی قطعات داخلی می شود.

حال که بصورت خلاصه با علل آشنا شدیم بهتر است بصورت جزیی تر و دقیق تر به مشکل وجود نشتی در کمپرسور هوا بپردازیم.

 

علت اول: نشتی در اتصالات

کمپرسور اگر روی سطح کاملا صاف و مسطحی قرار نگیرد دچار لرزش های زیادی می شود و این لرزش ها به مرور زمان سبب شل شدگی اتصالات می شود. شل شدن اتصالات نیز منجربه نشتی در کمپرسور هوا می شود.

شاید سوال پیش بیاید چرا کمپرسور می لرزد؟ یا این بدان معناست که کیفیت کمپرسور خوب نیست؟

خیر. دلیل لرزش کمپرسور بخاطر حرکت پیستون درون سیلندر است. البته این لرزش خیلی کم و ناچیز است اما اگر کمپرسور روی سطح هموار قرار نگیرد همین لرزش ناچیز تبدیل به لرزش بزرگ میشود.

 

علت دوم: نشتی در اجزای داخلی کمپرسور

اگر از زمان خرید کمپرسور تان چند سالی است که می گذرد باید بدانید احتمال فرسودگی در اجزا داخلی وجود دارد. بطور مثال:

واشرها، اورینگ‌ها و پکینگ‌ها قطعاتی هستند که برای آب بندی اتصالات و جلوگیری از نشتی هوا استفاده می‌شوند. این قطعات به مرور زمان فرسوده یا آسیب می‌بینند و باید تعویض شوند. اگر زمان تعویض آن ها به تعویق بیفتد سبب ایجاد نشتی هوا می شوند.

شلنگ کمپرسور یکی از قطعاتی است که عمدتا مورد بیشترین حجم از بی توجهی قرار می گیرد. بسیار از افراد پس از استفاده از کمپرسور، شلنگ را روی زمین پرت می کنند یا آن را در محیط های پر از براده آهن و… قرار می دهند. همین امر سبب ایجاد نشتی میکروسکوپی می شود.

 

علت سوم: فشار بیش از حد به کمپرسور

اگر زمان خرید کمپرسور نتوانید بدرستی ظرفیت مورد نیاز را محاسبه کنید، زمان کار مجبور می شوید بیش از حد از کمپرسور استفاده کنید تا حجم و فشار مورد نیازتان دست پیدا کنید. همین امر منجربه افزایش لرزش و فشار به کمپرسور می شود و در نتیجه سبب ایجاد شل شدگی یا فرسودگی کمپرسور می شود که در نهایت منجربه نشتی هوا می شود.

در طول سالیان کاری به دفعات شاهد این موضوع بوده ام که خریدار زمان خرید، ظرفیت کمپرسور را دقیقا برابر نیاز به هوای فشرده خود تهیه می کند. اما رفته رفته به تعداد دستگاه های شرکت اضافه می شود اما همچنان از همان کمپرسور استفاده می کند و کمپرسوری به خط تولید خود اضافه نمی کند.

همین سهل انگاری ساده منجربه overuse شدن کمپرسور می شود و نه تنها سبب کاهش طول عمر مفید کمپرسور می شود بلکه سبب ایجاد نشتی هوا نیز می شود.

وقتی که نشتی هوا بوجود آمد مصرف کننده ناخودآگاه فشار بیشتری به کمپرسور می آورد تا به ظرفیت مورد نیاز هوای فشرده برسد اما این کار فقط باعث رشد و افزایش نشتی می شود تا جایی عملا کمپرسور را دچار مشکلات جدی می کند.

نشتی در کمپرسور هوا

 

علت چهارم: نصب راه اندازی نامناسب

نصب و راه اندازی کمپرسور کار سختی نیست اما رعایت نکردن یک سری نکات ساده سبب ایجاد مشکلات و بروز نشتی در کمپرسور هوا می شود مخصوصا در زمان لوله کشی یا پایپینگ کمپرسور.

برای اینکه این اتفاق رخ ندهد ما آموزش کامل نصب و راه اندازی کمپرسور اسکرو را برای شما آمده کرده ایم که می توانید با سرچ کردن در سایت به راحتی به آن دسترسی پیدا کنید.

 

علت پنجم: عدم سرویس و نگهداری منظم

تصور کنید فقط برای ۱۲ ماه اتومبیل خود را به حال خود رها کنید و هیچ یک از سرویس های دوره ای آن را انجام ندهید. چه اتفاقی می افتد؟

واضحا دچار مشکلات اساسی می شود تا جایی که شاید نتوان از آن استفاده کرد. همین اتفاق برای کمپرسور می افتد اگر به طور منظم سرویس و نگهداری هایی لازم را انجام ندهید.

اجازه دهید با یک مثال ساده این موضوع را باز تر کنم.

تصور کنید تعویض روغن کمپرسور اسکرو یا روغن کمپرسور پیستونی را سر موعد انجام ندهید. آنوقت دستگاهی که کارکرد آن بر اساس روغن (اویل اینجکت oil injected) شکل گرفته است چه اتفاقی برایش می افتد؟

قطعا دچار فرسودگی و لرزش های زیاد می شود و در نتیجه این اتفاقات شکل گیری نشتی ها اصلا دور از انتظار نخواهد بود.

نشتی در کمپرسور هوا

 

۳ روش نشت یابی کمپرسور

نشتی در کمپرسور هوا منجربه خسارت مالی و افزایش هزینه برای شرکت می شود اما خوشبختانه روش های ساده ای برای نشت یابی و تعویض قطعه آسیب دیده وجود دارد.

  • گوش دادن به صدا
  • استفاده از دستگاه اولترا سونیک
  • استفاده از کف و صابون

 

روش اول: گوش دادن به صدا

یکی از روش های ساده برای نشت یابی این است که ابتدا کمپرسور را روشن کنیم تا مخزن هوای فشرده پر شود. سپس کمپرسور را خاموش کنیم و محیط را آرام نگه داریم.

اگر کمی دقت کنیم می توانیم متوجه شویم از کدام قسمت صدای نشتی می آید. پس از پیدا کردن نشتی فقط کافیست قطعه معیوب را تعویض کنیم تا کمپرسور مانند روز اول کار کند.

 

روش دوم: استفاده از دستگاه ردیاب صوتی اولتراسونیک

کمپرسورها در هنگام نشتی، صدایی با فرکانس بالا تولید می‌کنند که برای انسان قابل شنیدن نیست. نشتی یاب اولتراسونیک با تشخیص این صداها، به شما در یافتن دقیق محل نشتی کمک می‌کند.

 

مزیت اصلی نشتی یاب اولتراسونیک
  • قابل استفاده در محیط های شلوغ و پر سر و صدا
  • دستگاهی دقیق و قابل اطمینان
  • امکان پیدا کردن تمامی نشتی های کمپرسور

 

عملکرد در محیط‌های پر سر و صدا: این دستگاه با فیلتر کردن صداهای مزاحم، به راحتی می‌تواند صدای نشتی را تشخیص دهد.

  • اتصال میکروفون: میکروفون را به دستگاه وصل کنید.
  • جستجوی نشتی: با حرکت دادن میکروفون در محل‌های مشکوک، به صدای نشت گوش دهید.
  • مشاهده بصری: برخی از دستگاه‌ها، محل نشتی را به صورت بصری روی مانیتور نمایش می‌دهند.

با استفاده از نشتی یاب اولتراسونیک، می‌توانید به سرعت و به آسانی نشتی‌ها را پیدا کرده و از بروز مشکلات بزرگتر جلوگیری کنید.

 

روش سوم: استفاده آب و صابون

سنتی ترین روش پیدا کردن نشتی در ایران استفاده از آب و صابون است که بسیار ساده است.

کافی است جاهایی که احتمال وجود نشتی را می دهید با آب و صابون بپوشانید. به محض اینکه کمپرسور را روشن کنید از قسمتی که نشتی وجود دارد حباب بوجود می آید. این روش خیلی ساده و کار راه انداز است اما طبیعتا دقت روش قبلی را ندارد چرا که دستگاه ردیاب صوتی اولترا سونیک دقیقا برای اینکار ساخته شده است.

 

ترمیم نشتی در کمپرسور هوا

بعد از نشت یابی نوبت به ترمیم نشتی می رسد. در بسیاری از اوقات برای ترمیم نشتی فقط کافی است اتصالات را محکم کنیم یا اینکه قطعه معیوب را تعویض کنیم که هزینه ناچیزی در بر دارد. اما گاهی هم پیش می آید که نشتی بدلیل فرسودگی قطعاتی است که ماهیتا گران قیمت هستند مانند هواساز.

در این زمان بعضی از افراد سعی می کنند قطعه ارزان قیمتی را پیدا کنند تا جایگزین قطعه اصلی کنند. در این صورت هزینه اولیه کم خواهد بود اما هزینه های جانبی زیاد خواهند شد. چرا؟

چون عموم قطعات ارزان قیمت بی دلیل ارزان نیستند. اکثرا کیفیت پایینی دارند و همین امر سبب می شود در بلند مدت خرج های جانبی زیادی را روی دست مان بگذارد. پس همیشه سعی کنید از قطعات اورجینال و اصل استفاده کنید.

 

بررسی رطوبت برای جلوگیری از نشتی

یکی از عوامل پر رنگی که سبب ایجاد نشتی می شود، میزان رطوبت موجود در هوای فشرده است.

به یاد داشته باشید همیشه هوای فشرده ای که توسط کمپرسور تولید می شود دارای مقدار قابل توجهی رطوبت است. این رطوبت زمانی که وارد پایپینگ یا لوله کشی ها شود سبب زنگ زدگی و در نهایت نشتی می شود.

برای جلوگیزی از این اتفاق بهتر است از لوله کشی فلزی استفاده نکنیم یا از آن بهتر اینکه از یک درایر یا خشک کن بعد از کمپرسور استفاده کنیم.

درایر ها بصورت کلی به دو نوع تبریدی و جذبی تقسیم بندی می شوند. درایر های جذبی قدرت خشک کنندگی بیشتری دارند و به طبع هزینه نگهداری بالاتری را نیز دارند اما درایر های تبریدی نهایتا می توانند ۸۵٪ قدرت خشک کنندگی داشته باشند و طبیعتا هزینه نگهداری پایین تری را نیز دارند.

آموزش نصب و راه اندازی کمپرسور اسکرو

 

جمع بندی و خلاصه آنچه خواندیم:

نشتی در کمپرسور هوا می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله شل شدن اتصالات، فرسودگی قطعات، استفاده بیش از حد از کمپرسور، نصب و راه اندازی نامناسب و عدم سرویس و نگهداری منظم رخ دهد. نشتی هوا باعث هدر رفتن انرژی، افزایش هزینه‌ها و کاهش کارایی کمپرسور می‌شود.

روش‌های نشت یابی
  • گوش دادن به صدا: در محیطی آرام به صدای کمپرسور خاموش گوش کنید. صدای هیس نشان دهنده نشتی است.
  • استفاده از دستگاه اولتراسونیک: این دستگاه می‌تواند صداهای فرکانس بالا که نشان دهنده نشتی هستند را تشخیص دهد.
  • استفاده از آب و صابون: محل‌های مشکوک را با آب و صابون بپوشانید. ایجاد حباب نشان دهنده نشتی است.
روش های ترمیم نشتی
  • محکم کردن اتصالات: در بسیاری از موارد، نشتی با محکم کردن اتصالات برطرف می‌شود.
  • تعویض قطعات معیوب: اگر قطعاتی مانند اورینگ، واشر یا شلنگ فرسوده شده باشند، باید تعویض شوند.
  • استفاده از قطعات اورجینال: برای تعمیر از قطعات اورجینال و باکیفیت استفاده کنید.
روش های جلوگیری از نشتی
  • کنترل رطوبت: از درایر یا خشک کن برای حذف رطوبت از هوای فشرده استفاده کنید.
  • سرویس و نگهداری منظم: کمپرسور را به طور منظم سرویس و نگهداری کنید تا از بروز مشکلات و نشتی جلوگیری شود.

در آخر به یاد داشته باشیم نشتی می‌تواند به مرور زمان افزایش یابد و به کمپرسور آسیب برساند. تعمیر نشتی به موقع می‌تواند از هزینه‌های اضافی جلوگیری کند.

5/5 - (2 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سبد خرید
فروشگاه
علاقه مندی ها
0 موارد محصول
حساب کاربری من