تعمیر کمپرسور اسکرو و رفع ایرادات کمپرسور هوا اسکرو
آیا کمپرسور اسکرو شما دچار مشکل شده ؟ تا حالا به این موضوع فکر کرده بودی چقدر خوب می شد که خودت می تونستی کمپرسور اسکرو را به راحتی عیب یابی کنی و خطاهایی که کمپرسور نشان می داد رو می دونستی و دیگر نیازی به کارشناس فنی جهت عیب یابی و تعمیر نبود ؟
من در اینجا بهت کمک می کنم تا تمام ایرادات و خطاهایی که به احتمال زیاد دستگاه اسکرو شما با آن مواجه شده را خیلی ساده توضیح بدهم .
تعمیر کمپرسور اسکرو در محل
وقتی دستگاه کمپرسور اسکرو شما خراب می شود طبیعی است برای اینکه خط تولیدتان متوقف نشود در اینترنت به دنبال مرکز تخصصی تعمیر کمپرسور اسکرو در محل بگردید تا هر چه زودتر جلوی ضررهای مالی احتمالی گرفته شود .
اما تصور کن چه اتفاقی می افتد زمانی که هیچ گونه اطلاعاتی از مشکلات دستگاه کمپرسور نداشته باشی ؟ تعمیرکار فنی زمانیکه کمپرسور اسکرو شما را بررسی می کند ممکن است یک ایراد جزیی و ساده را خیلی بحرانی نشان بدهد و پول زیادی هم بخاطر عدم آگاهی شما از دستگاه اسکرو بگیرد !
آموزش تعمیر کمپرسور اسکرو
حتما این جمله را شنیدید که می گویند پیشگیری بهتر از درمان هست! بعد از خرید دستگاه کمپرسور اسکرو پیشنهاد می کنم حتما دفترچه راهنما دستگاه را به دقت مطالعه کنید تا هم نحوه کارکرد قطعات را بدانید هم اینکه خطاهایی که ممکن است دستگاه در صورت عدم رعایت نکات از جانب اپراتور مواجه شود را بدانی.
می خواهم یک مثال ساده بزنم تا اهمیت این موضوع را بیشتر احساس کنی، تصور کن خودرویی خریدید اگر دفترچه راهنما آن را قبلا مطالعه نکرده باشی زمانیکه در راه هستی و ناگهان چراغ های هشدار روی صفحه نمایشگر روشن می شود خیلی سریع دچار استرس و نگرانی می شوی و نمی دانی چقدر این هشداری که روشن شده مهم هست و چطور باید آن را رفع کنی ؟
سرویس و نگهداری کمپرسور باد موضوع خیلی مهمی هست که متاسفانه کمتر کسی به آن دقت می کند . همانطوری که قبل از خرید کمپرسور باد اسکرو و یا کمپرسور هوا پیستونی تحقیق می کنید که چه دستگاهی با بهترین کیفیت قطعات و قیمت مناسب تهیه کنید.
بعد از خرید و تحویل گرفتن دستگاه بایستی دانش فنی و اطلاعات دقیقی خود دستگاه کمپرسور داشته باشید تا طول عمر بالایی داشته باشد.
دفترچه راهنما و کاتالوگ کمپرسور اسکرو
این دفترچه ها اطلاعات خیلی خوبی در رابطه با نحوه صحیح نصب و راه اندازی کمپرسور هوا و طریقه صحیح کار کردن با آن و همچنین زمان سرویس و تعویض بعضی از قطعات، مشکلات احتمالی که ممکنه برای دستگاه کمپرسور شما پیش بیاید و راه حل برطرف کردن آنها را در اختیارتان قرار می دهد.
ایرادات متداول در روند کاری کمپرسور اسکرو
با صرف کمی وقت می توانید از هزینه هایی که در صورت عدم مطالعه و دانش کافی برای نگهداری کمپرسور، از جمله هزینه تعمیر – تعویض قطعات و یا خرید مجدد دستگاه می شود را پس انداز کنید.
1- حداقل هفته ای یکبار روغن کمپرسور را بررسی کنید
در زمان خرید کمپرسور باد به احتمال زیاد فروشنده ها به شما این موضوع را نمی گویند که چه زمانی روغن کمپرسور را چک کنید و اقدام به تعویض کردن آن کنید و یا چه نوع روغنی مناسب هست که در دستگاه ریخته شود .
و از آنجاییکه مالک دستگاه، فردی که آن را خریداری کرده است با مطالعه نکردن دستورالعمل از آن بی اطلاع است موجب می شود که کمپرسور آسیب ببیند و شما مجبور می شوید هزینه های زیادی صرف تعمیر و تعویض و یا خرید مجدد دستگاه کنید.
2- مطمئن شوید که شیر تخلیه آب و روغن سالم است
هوای فشرده حاوی مقداری رطوبت هست که به مرور زمان در مخزن ذخیره هوا جمع می شود توصیه می کنیم به طور روزانه شیر تخلیه ای که در زیر مخزن نصب شده است را باز کنید تا آب جمع شده در مخزن خالی شود .
اگر به دلیل مشغله کاری که دارید احتمال فراموش کردن می دهید پیشنهاد می کنیم از اتودرین ( شیر تخلیه اتومات ) استفاده کنید تا بصورت خودکار براساس زمانبندی هایی که برایش تعریف شده آب انباشته شده در مخزن را خالی کند .
شرکت های سازنده اصولا از شیر تخلیه دستی استفاده می کنند که در صورت نیاز باید به آن ها بگویید تا سفارشی برایتان اتودرن نصب کنند.
شیرتخلیه میکروفیتر و تله آبگیر را بررسی کنید تا مطمئن شوید به درستی کار می کند تا ذرات روغن و به طور کامل تخلیه شوند
3- تمیز بودن فیلتر هوا
هوای محیط دارای ذرات ریز گرد و غبار و آلودگی هایی هست بخصوص در شهرهای بزرگ و صنعتی . هوا که وارد کمپرسور می شود باید تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشد از همین جهت قبل از وارد شدن به واحد هواساز یا ایرند از فیلتر هوا عبور می کنند تا کاملا تمیز باشد .
به مرور زمان این فیلتر ها کثیف میشود و باید تمیز کنید تا هوا کاملا پاک را به درون واحد هواساز بفرستد. در غیر اینصورت اگر هوا الوده و کثیفی وارد هواساز بشود باعث میشه که با روغن قاطی بشه و به قطعات درون واحد هواساز آسیب برساند و کارایی کمپرسور کم شده و طول عمر دستگاه پایین میاد .
4- بررسی کنید آیا صدای کمپرسور نرمال است
گاهی اوقات کنار دستگاه کمپرسورتان بایستید و به صدای دستگاه خوب دقت کنید ببینید همون صدای همیشگی و نرمال که از ابتدا دستگاه را تهیه کردید را دارد و یا خیر تغییر کرده است .
به صدای بلبرینگ ها و تسمه ها و …. خوب توجه کنید اگر بلبرینگ مشکل داشته باشد و تسمه ها و پیچ ها شل باشد صدای غیرعادی می دهد که حتما باید بررسی و برطرف شود.
با رعایت کردن تمام نکاتی که به شما می گوییم می توانید هزینه هایی که برای تعمیر کمپرسور اسکرو باید پرداخت کنید را پس انداز کنید .
5- مطمئن شوید کمپرسور هوا شما نشتی نداشته باشد
ممکن است برای شما هم اتفاق افتاده باشد که کمپرسور شما دیگه دیگه مثل قبل نمی تونه حجم هوای مورد نظر شما را تولید کند به طور مثال حجم هوای تولیدی مورد نیاز شما 1000 لیتر بوده ولی اخیرا متوجه شدید که حجم هوای تولیدی به 800 لیتر یا کمتر رسیده و پاسخگو نیاز دستگاه ها و ماشین آلاتی که دارید نیست .
طبق تحقیقاتی که انجام داده ایم متوجه شدیم تقریبا 25% از هوای فشرده کمپرسور به خاطر وجود نشتی در اتصالات، لوله ها و شیرآلات به هدر می رود. در واقع وجود هرگونه نشتی مثل یک ابزار پنوماتیک و بادی عمل کرده که هوای کمپرسور شما را به سرقت می برد.
علت بالا رفتن دمای کمپرسور اسکرو چیست؟
- خرابی ترموستات ( که در داخل سپراتور قرار دارد )
- اشکال در فن ( با شروع کار کمپرسور هوا و روغن وارد رادیاتور شده و به دمای 60 درجه میرسد در این زمان فن رادیاتور شروع بکار می کند و هوای گرم را به بیرون انتقال میدهد. در صورت عمل نکردن فن این سیکل دچار مشکل شده و باعث بالا رفتن دمای کمپرسور می شود )
- خطای سنسور دما ( باید چک شود و در صورت نیاز تعویض شود ) – فضا و تهویه نامناسب رادیاتور ( دقت کنید تهویه مناسب باشد و دریچه تهویه مقابل دیوار قرار نگرفته باشد )
- انتخاب مناسب رادیاتور نسبت به کمپرسور ( بایستی توان رادیاتور بالاتر از توان الکتروموتور باشد )
- گرفتگی و انسداد رادیاتور( راه حل تمیز کردن و شستشوی رادیاتور می باشد )
- کثیفی فیلتر روغن ( باعث می شود روغن بخوبی گردش نداشته باشد با تعویض فیلتر روغن مشکل برطرف خواهد شد )
- بالا بودن دمای محیط ( بهترین راه استفاده از یک خنک کننده می باشد )
چرا کمپرسور اسکرو فشار سازی نمی کند؟
- هوایی که داخل کمپرسور اسکرو است همیشه با یک مقدار از آب است و با هر بار پر و خالی شدن کمپرسور یک مقدار به این آب اضافه می شود. که اگر هر چند وقت یکبار آب را تخلیه نکنید باعث زنگ زدن و پوسیدگی و در نهایت سوراخ شدن مخزن می شود این سوراخ در ابتدا خیلی کوچک است و ظاهر آن دیده نمی شود و شاید فقط صدایی جزیی شنیده شود که البته با استفاده از آب و کف می توانید مکان سوراخ و نشتی را پیدا کنید.
- مشکل دوم بر می گردد به شیر یکطرفه : برای اینکه این مورد را بررسی کنید باید اول مخزن را پر کنید بعد کمپرسور اسکرو را خاموش کنید و بعد شیر یکطرفه را باز کنید و دستتان را بعد از گذشت مدت زمانی حدودا 15 – 10 ثانیه از روی شیر یکطرفه بر دارید اگر متوجه خروج هوای پر فشار شدیم یعنی شیر یکطرفه خراب است و باید تعویض شود
- اگر فشار مخزن به کندی بالا برود احتمالا ممکن است در مسیر نشتی وجود داشته باشد، فیلتر هوا باید تعویض بشود، ممکنه تسمه ها شل شده باشد، مصرف هوای فشرده زیادتری نیاز دارید، ایرند از تنظیم خارج شده و باید اورهال بشود.
- اگر فشار مناسب نیست ممکن است بخاطر تنظیم نبودن پرشر سوئیچ و یا تعویض آن، نشتی را پیدا کنید و برطرف کنید، سوپاپ اطمینان خراب است فیلتر هوا اشباع شده گرفتگی فیلتر هوا و یا فرسوده شدن سوپاپ ها و یا تسمه ها دچار خرابی و کشیدگی شده است.
کمپرسور اسکرو در دمای بسیار بالایی ناگهان خاموش می شود
- مهمترین علتش خرابی ترموستات داخل سر سپراتور است ( البته در سر سپراتورهای دوقلو ایتالیایی )
- دمای محیط خیلی بالاست و یا تهویه بدرستی انجام نمی شود. که بهترین حالت اینه که محیط بوسیله یک خنک کننده خنک بشود و یا بوسیله کانال از رادیاتور به بیرون کشیده بشود که گرما را به بیرون از محیط انتقال بدهیم.
- مقدار روغن کم است و یا از روغن غیر استاندارد استفاده شده است
- ممکن است جهت چرخش فن خنک کننده کمپرسور اشتباه باشد.
- رادیاتور روغن کثیف شده، از تمیز بودن و عدم گرفتگی رادیاتور مطمئن شوید
- زمان تعویض فیلتر سپراتور رسیده
- شلنگ ها و اتصالات چک بشود که گرفتگی وجود نداشته باشد
- شل بودن قطعات
- خطاهای سنسور دما ( سنسوری که از ایرند به تابلو برق رفته خراب است و اطلاعات غلط میدهد.
- نصب نامناسب لوله های خروجی
- فضا و تهویه نامناسب رادیاتور ( دقت کنید که تهویه مناسب باشد و دریچه تهویه مقابل دیوار قرار نگرفته باشد )
- فن مشکل دارد ( موقع کار کمپرسور اسکرو، هوا و روغن وارد رادیاتور می شود و به دمای 70-60 درجه رسیده که فن و رادیاتور شروع بکار می کند و هوای گرم داخل کمپرسور و داخل کابین را خنک کرده و به بیرون انتقال میدهد و در صورت عمل نکردن فن این سیکل دچار مشکل می شود.
- در مورد رادیاتور باید رادیاتور از توان الکتروموتور بزرگتر باشد اگر هم سایز و یا کوچکتر باشدخودش باعث داغ کردن کمپرسور اسکرو می شود.
- مشیر گردش روغن مسدود شده و گرفته شده است.
حجم هوادهی کافی نیست
- می تواند مشکل از آنلودر باشد ( چون باز و بسته شدن آنلودر وابسته به فشار هوا است. کنترل آنلودر برای باز و بسته شدن هم توسط شیر برقی انجام می شود بنابراین ممکنه شیر برقی مشکل داشته باشد سیم پیچی آن چک کنید .
- زمان تعویض فیلتر سپراتور رسیده است.
وجود روغن در هوای خارجی
- فیلتر سپراتور از روغن اشباه شده ( زمان تعویض آن فرا رسیده )
- نامرغوب بودن فیلتر سپراتور ( اگر به تازگی فیلتر سپراتور را تعویض کردید )
- زیاد بودن حجم روغن
- ذمای کمپرسور خیلی بالاست
- شیر حداقل فشار کار نمی کند
- از روغن نامناسب استفاده شده است.
- اگر از فیلتر هوا روغن بالا بزند.
- اگر روغن یکدفعه بپاشد بالا آنلودر خراب است
به طور خلاصه بخواهم بگویم وقتی کمپرسور در حالت استندبای است هواساز برای خودش می چرخد و یا خاموشه، روغن کمپرسور اسکرو مدام می زنه بالا اشکال از شیر یکطرفه است.
صدای زیاد کمپرسور ( درحالیکه زیر بار قرار دارد )
- زمانیکه دستگاه کمپرسور هوا اسکرو صدای غیر عادی دارد می تواند بخاطر زیادی سفت و یا شل شدن تسمه باشد
- شل بودن فولی ها
- کمپرسور روی یک سطح ناصاف قرار گرفته
- بدنه یا شاسی کمپرسور ایراد دارد
- ممکن است فن و یا پروانه مشکل داشته باشد
علت خراب شدن تسمه
- تراز نبودن فولی ها
- تسمه ممکن است سفت یا شل باشد
- فولی ها در جای خودش شل شده دقت کنید که آیا ایراد و اشکال از فولی است و یا شفت خم شده
- در شیار فولی خراشیدگی بوجود آمده ( که با ابزار می توانید این خراشیدگی از بین ببرید و صاف کنید
- جنس تسمه خوب نیست
کمپرسور اسکرو روشن نمی شود
- بررسی کنید دکمه emergency بیرون نباشد
- دمای محیط خیلی گرم نباشد
- جهت چرخش فن خنک کننده درست باشد
- مسیر گردش روغن بخاطر کثیفی مسدود شده است
- علت دیگر اینکه دمای روغن کمپرسور باید حداقل 30 درجه باشد زمانی که دما پایین باشد روغن سفت می شود و کمپرسور باد اسکرو فرمان استارت نمی دهد.
شرکت “کمپرسورسازان” علاوه بر طراحی و تولید انواع کمپرسورهای اسکرو آلمانی، بطور تخصصی تعمیرات کمپرسور های اسکرو را انجام میدهد.
تعمیر کمپرسورهای اسکرو آمریکایی
تعمیر کمپرسورهای اسکرو آلمانی
تعمیر کمپرسورهای اسکرو ایتالیایی
تعمیر کمپرسورهای اسکرو سئودی ( اطلس کوپکو)
برای این کار کافیست با دفتر مرکزی و کارشناس ما صحبت کنید.
تلفن : 09102762035 – 09127161850
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!